02 juni 2015

Heather Nova - The Way It Feels

Heather Nova maakte in 1994 een onuitwisbare indruk met haar tweede plaat Oyster, maar in de jaren die volgden liep het hippiemeisje uit Bermuda helaas altijd wat achter de feiten aan. 

Door haar mooie stem en haar gevoel voor heerlijk toegankelijke popliedjes waren de platen die Heather Nova na Oyster maakte altijd wel enigszins de moeite waard, maar zo imponeren als Oyster deden ze eigenlijk nooit meer. 

Een paar jaar geleden had ik Heather Nova na een aantal zwakke platen wel min of meer afgeschreven, maar het in 2011 verschenen 300 Days At Sea bleek, toch wel tegen de verwachting in, een flinke stap in de goede richting. Natuurlijk lang niet zo goed als Oyster, maar veel beter dan de platen die Heather Nova in de 10 jaar ervoor had gemaakt. 

Dat het nog veel beter kan laat Heather Nova horen op haar nieuwe plaat The Way It Feels. Het is een plaat die meerdere nieuwe wegen in slaat en dat is op zijn minst verrassend te noemen, want zo avontuurlijk was Heather Nova de afgelopen twintig jaar niet. 

The Way It Feels bevat een aantal typische Heather Nova popliedjes, maar bevat ook een aantal songs met duidelijke invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en een aantal songs die opvallen door een donker en atmosferisch geluid, wat wordt gecombineerd met meer pop georiënteerde of juist  meer roots georiënteerde songs. 

Ik was altijd zeer gecharmeerd van de lichtvoetige en toegankelijke popliedjes van Heather Nova, maar de net wat donkerder gekleurde songs maken minstens net zoveel of misschien zelfs wel meer indruk. 

The Way It Feels klinkt gevarieerder dan alle vorige platen van Heather Nova en klinkt bovendien doorleefder en geïnspireerder. De emotievolle stem van Heather Nova kleurt prachtig bij de instrumenten (waaronder een banjo) die een aantal songs de kant van de Amerikaanse rootsmuziek opduwen en ook in de songs met ruimtelijke elektronische klanken overtuigt de Amerikaanse singer-songwriter als in haar beste dagen. 

Omdat de songs van Heather Nova op The Way It Feels net wat dieper graven dan we van haar gewend zijn en ook afwisselender worden ingekleurd, is de nieuwe plaat van Heather Nova een plaat die je makkelijker vaak achter elkaar kunt horen dan de meeste voorgangers. 

Zeker bij aandachtige beluistering is goed te horen hoe knap de plaat is geproduceerd. Voor deze productie tekenden Josh Kaler en Jay Clifford, die Heather Nova min of meer opsloten in hun studio in Charleston, South Carolina; iets wat ze overigens eerder deden met onder andere Colbie Caillat en Father John Misty. 

Het heeft Heather Nova geïnspireerd tot een serie songs die behoren tot de beste songs die ze tot dusver schreef, wat The Way It Feels schaart onder de beste platen die de Amerikaanse tot dusver heeft gemaakt. Aan kunnen haken bij het niveau van Oyster leek me op voorhand onmogelijk, maar zo langzamerhand denk ik toch dat Heather Nova hier met The Way It Feels in is geslaagd en Oyster zelfs heeft gepasseerd. Misschien wel de beste plaat dus van Heather Nova en absoluut één van de parels en aangename verrassingen in het aanbod van het moment. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd   Koop bij bol.com  cd+LP