28 juni 2015

Hans Vandenburg - Dig It Yourself

Toen onlangs het bericht naar buiten kwam dat Rihanna momenteel veel moeite heeft met het maken van hits, grapte Hans Vandenburg op zijn Facebook pagina vrijwel onmiddellijk dat het hem nog altijd geen enkele moeite kost. Alle reden dus om een nieuwe plaat, uiteraard vol met hits, uit te brengen.

Dig It Yourself kwam er overigens niet vanzelf, want zoals de titel van de plaat al aangeeft moet de voormalige voorman van Gruppo Sportivo tegenwoordig alles zelf doen en hoeft hij niet te rekenen op de steun van de platenmaatschappijen die ooit zo profiteerden van zijn muzikaliteit. 

Er was uiteindelijk een crowdfunding campagne nodig om Dig It Yourself te kunnen realiseren, maar inmiddels is de plaat er dan. En het is een plaat waar zowel de crowdfunders als Hans Vandenburg zelf heel trots op kunnen zijn. 

Hans Vandenburg heeft waarschijnlijk geen verdere introductie nodig, al weet je het tegenwoordig maar nooit. Daarom voor de zekerheid. Als voorman van Gruppo Sportivo stond hij in de tweede helft van de jaren 70 aan de basis van de Nederlandse New Wave. Gruppo Sportivo maakte met 10 Mistakes uit 1977 en Back To ’78 in ieder geval twee Nederpop klassiekers en het zijn klassiekers die bijna 40 jaar later nog altijd opvallend fris en origineel klinken (de eerste is overigens nog verkrijgbaar via de webshop van Hans Vandenburg). 

Hoewel Gruppo Sportivo de populariteit van de eerste jaren niet heel lang wist vast te houden, bleef de band nog lang hele leuke muziek maken. Hans Vandenburg deed dit ook nog in een aantal andere gedaanten (waaronder Ouwe Hans Dierenpark, later bekend als Dierenpark) en doet dit nog steeds als soloartiest. 

Het op groen (!) vinyl uitgebrachte Dig It Yourself laat horen dat Hans Vandenburg de hits inderdaad makkelijker uit zijn mouw schudt dan Rihanna, al vertrouwt hij voor één song op de teksten van Herman Brood en gaat hij in een andere op bijzondere wijze aan de haal met Various Methods Of Escape van Nine Inch Nails. Dig It Yourself is verder zo’n plaat die direct bij eerste beluistering overtuigt en na een paar keer horen zitten de meeste songs voor een belangrijk deel in het geheugen, wat een prestatie van formaat is. 

Dig It Yourself grijpt een aantal keren terug op de New Wave van Gruppo Sportivo, maar de plaat bevat ook een aantal meer funky tracks en een aantal tracks die in de categorie ‘perfecte pop’ vallen. Hans Vandenburg knutselde alles zelf in elkaar, maar heeft dit op zeer vakkundige wijze gedaan. Alle tracks op Dig It Yourself klinken even aanstekelijk en sprankelend, maar zoals we van Hans Vandeburg gewend zijn, zijn het ook tracks vol verrassingen. 

Hans Vandenburg voorziet zijn nieuwe songs uiteraard van de nodige humor, kwinkslagen en fraaie verwijzingen naar klassiekers uit de popmuziek, maar ook in muzikaal opzicht weet de nieuwe plaat van één van de iconen uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek keer op keer te verrassen. Vergeleken met de vrij elementaire muziek van Gruppo Sportivo klinkt Dig It Yourself bij vlagen verrassend vol en groots, maar dat pakt uitstekend uit, terwijl de meer funky tracks wat mij betreft de kers op de taart zijn. 

Dig It Yourself van Hans Vandenburg zal niet in dezelfde aantallen over de toonbank gaan als de nog te verschijnen nieuwe plaat van Rihanna, maar liefhebbers van lekker in het gehoor liggende maar ook buitengewoon creatieve popliedjes kunnen als je het mij vraagt niet om Dig It Yourself heen. 

Hans Vandenburg behoort inmiddels een aantal decennia tot de kroonjuwelen van de Nederlandse popmuziek, maar moet het allemaal zelf voor elkaar zien te boksen. Dat is aan de ene kant triest, maar zo lang het platen van het niveau van Dig It Yourself oplevert hoeven we er niet al teveel over te mopperen. Crowdfunding werkt immers altijd wanneer het zoiets moois oplevert als Dig It Yourself. Erwin Zijleman 

Dig It Yourself wordt geleverd op (groen) vinyl; de download krijg je er gratis bij, net als een digitaal album met kinderliedjes. Heel veel waar dus voor je geld. Te koop in de platenzaak of via http://www.hansvandenburg.com, waar nog veel meer leuks te krijgen is.

Koop bij bol.com