09 juni 2015

Ryan Adams - (Ten Songs From) Live At Carnegie Hall

Ik heb inmiddels een flinke stapel platen van Ryan Adams in de kast staan, want de singer-songwriter uit Jacksonville, North Carolina, was gedurende zijn inmiddels 15 jaar durende carrière regelmatig zeer productief. 

Een live-album bracht Ryan Adams tot dusver nog niet uit, maar dat gemis wordt nu opgevuld met Ten Songs From Live At Carnegie Hall. 

De Amerikaan stond in november 2014 twee avonden in de legendarische Carnegie Hall in New York en liet voor de afwisseling zijn band eens thuis. We moeten het daarom doen met de stem van Ryan Adams en zijn akoestische gitaar en mondharmonica (en een paar keer de piano) en dat is zeker geen straf. 

Ten Songs From Live At Carnegie Hall bevat een aardige dwarsdoorsnede uit het oeuvre van de Amerikaan en bovendien twee songs die niet op zijn eerdere platen zijn terug te vinden. De nadruk ligt hierbij uiteraard op zijn meer roots georiënteerde en meer ingetogen werk.

De sobere akoestische versies van zijn songs bevallen me wel. Het is niet veel singer-songwriters gegeven om met zulke beperkte middelen te overtuigen, maar Ryan Adams heeft er geen problemen mee en zorgt meerdere keren voor flink wat kippenvel. Zijn songs winnen in de sobere setting alleen maar aan kracht en Ryan Adams blijkt een overtuigend performer, die zowel in muzikaal als vocaal opzicht indruk maakt. 

De van zijn platen bekende songs krijgen in veel gevallen een net wat langere uitvoering, maar vervelen doet Ryan Adams geen moment. Ten Songs From Live At Carnegie Hall boeit van de eerste tot de laatste noot en daarna wil je eigenlijk maar één ding: meer. Veel meer! 

Dat meer is gelukkig over een maand beschikbaar, want naast Ten Songs From Live At Carnegie Hall is er volgende maand ook Live At Carnegie Hall. Deze release bevat meer dan 40 songs en staat garant voor ruim drieënhalf uur muziek. De dwarsdoorsnede uit het werk van Ryan Adams is nu rijker gevuld en ook meer in balans (al zijn een aantal platen van de muzikant uit North Carolina ondervertegenwoordigd of zelfs niet vertegenwoordigd) en er is ook meer ruimte om verhalen te vertellen of buiten de gebaande paden te treden. 

Voor deze uitgebreide live-registratie, die beide concerten in Carnegie Hall bevat, moet helaas diep in de buidel worden getast, want Live At Carnegie Hall is alleen verkrijgbaar op 6 LP’s. Dat kost wat, maar dan heb je ook wat, want Ryan Adams maakt ook nu vanaf de eerste tot de laatste noot indruk, vertelt tussen de songs door bijzondere verhalen en slaagt er in om al zijn songs te voorzien van een uiterst sobere maar o zo trefzekere uitvoering. 

Het doet wel wat denken aan de live-platen die Neil Young de afgelopen jaren uit zijn archieven heeft geplukt,maar waar je bij Neil Young na een aantal songs gaat verlangen naar zijn gitaargeweld, blijft Ryan Adams maar imponeren met akoestische songs. 

De Amerikaan was de afgelopen jaren net wat minder productief en werd door een enkeling al afgeschreven, maar Live At Carnegie Hall onderstreept op indrukwekkende wijze zijn talent. Zeer warm aanbevolen dus.

Ook voor een ieder die de aanschaf van 6 LP’s wat veel van het goede vindt is er goed nieuws. De volledige box-set staat immers gewoon op Spotify en daar is de box-set nu al beschikbaar. Het is wat mij betreft een veel betere optie dan de tien songs van Ten Songs From Live At Carnegie Hall, want daarmee doe je jezelf uiteindelijk flink tekort. En voor de bijzonder fraaie box-set kunnen we nog een maandje sparen. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  6 LP-box-set