05 maart 2016

Jane Kramer - Carnival Of Hopes

De uit Asheville, North Carolina, afkomstige Jane Kramer (niet te verwarren met de vanuit Nashville opererende Jana Kramer), debuteerde een jaar of drie geleden met het bijzonder aangename Break & Bloom. 

Op haar solodebuut verraste de Amerikaanse singer-songwriter met een verrassend veelzijdig geluid en een al even veelzijdige stem. 


Op Break & Bloom hoorde ik bij vlagen Norah Jones en Natalie Merchant, maar liet Jane Kramer ook horen dat ze in een meer traditionele rootssetting uit de voeten kan. 


Het zijn observaties die ook van toepassing zijn op de nieuwe plaat van Jane Kramer, Carnival Of Hopes. In de songs met wat jazzy invloeden hoor je wat van Norah Jones in de warme stem van Jane Kramer, maar de aangenaam overslaande stem van Jane Kramer lijkt ook op die van Natalie Merchant, of misschien nog wel meer op die van Dar Williams en kan ook klinken als die van een folkie uit de Appalachen. 


Het is een warme, sprankelende maar ook emotievolle stem, die de songs op Carnival Of Hopes makkelijk naar een hoger plan tilt. Met haar stem kan Jane Kramer in meerdere genres uit de voeten en die gave benut ze uitstekend op haar nieuwe plaat. 


Carnival Of Hopes bestrijkt het volledige palet van de Amerikaanse rootsmuziek en bevat alles tussen modern klinkende jazzy roots en pop tot uiterst traditioneel klinkende folk en honky tonk. 


Dat klinkt geweldig door de soepele stem van de Amerikaanse singer-songwriter, maar ook in muzikaal opzicht maakt de nieuwe plaat van Jane Kramer indruk. De uitstekende muzikanten die haar omringen zorgen voor een gevarieerd en gloedvol geluid, waarin met name de snaarinstrumenten, waaronder opvallend fraaie strijkers, indruk maken. 


Jane Kramer vist met deze plaat in een momenteel overvolle vijver, maar wat mij betreft heeft ze genoeg kwaliteit om zich staande te houden. Dat komt voor een belangrijk deel door de mooie instrumentatie en de overtuigende vocalen, maar ook het vermogen van Jane Kramer om binnen enkele noten te schakelen tussen traditionele en eigentijdse rootsmuziek is een groot goed. 


Carnival Of Hopes trekt tot dusver in Nederland helaas niet veel aandacht, maar verdient deze aandacht zeker. Erwin Zijleman


Carnival Of Hopes van Jane Kramer ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via het onvolprezen cdbaby (https://www.cdbaby.com/cd/janekramer2).