02 maart 2016

Lily & Madeleine - Keep It Together

De Amerikaanse zusjes Lily en Madeleine Jurkiewicz doken een paar jaar geleden op als enigszins alternatieve folkies. 

Het op het eigenzinnige Asthmatic Kitty label verschenen debuut van de zusjes uit Indianapolis, Indiana, maakte in 2013 indruk met fraaie folksongs en imponeerde met de prachtig bij elkaar kleurende stemmen van Lily & Madeleine. 


Op het in 2014 verschenen Fumes kozen Lily en Madeleine al voor een wat voller en minder folky geluid en deze lijn wordt nog eens flink doorgetrokken op de derde plaat van de zusjes, Keep It Together. 


De criticus zal waarschijnlijk mopperen dat Lily & Madeleine gezwicht zijn voor popmuziek die een breed publiek moet kunnen aanspreken, maar die conclusie vind ik toch wat te makkelijk. Veel te makkelijk zelfs. Ook op Keep It Together valt immers heel veel te genieten. 


Natuurlijk domineren ook op de nieuwe plaat de prachtige stemmen van Lily & Madeleine. Het zijn stemmen die de afgelopen jaren zijn gerijpt en voller en warmer klinken dan op het debuut. Het zijn bovendien stemmen die uitstekend gedijen in het veel vollere geluid op Keep It Together. 


Het is een geluid dat ruimte biedt aan allerlei invloeden, waaronder invloeden uit de pop, maar een ieder die beweert dat Lily & Madeleine op hun derde plaat kiezen voor de makkelijkste weg, slaat de plank flink mis, al is het maar omdat de plaat ook invloeden uit onder andere de jazz, dream pop en indie pop laat horen. 


Keep It Together staat zeker niet vol met lekker in het gehoor liggende en 13 in een dozijn popdeuntjes, maar bevat songs vol verrassende wendingen en minder voor de hand liggende invloeden. 


Ook in vocaal opzicht zoeken de zusjes Jurkiewicz het avontuur. Keep It Together vertrouwt niet alleen op de onweerstaanbare harmonieën van de zusjes. Soms neemt een van de twee het voortouw, soms zingen ze samen en soms krijgen de instrumenten de touwtjes in handen. 


Het levert een spannende plaat op die ik beter en beter vind worden. Natuurlijk had ik het prima gevonden als Lily & Madeleine nog platen vol zwijmel folk hadden gemaakt, maar het avontuurlijke en helemaal niet zo voor de hand liggende Keep It Together prikkelt de fantasie eindeloos. 


Ik eindig deze recensie dan ook a la Mart Smeets. Mag ik zeggen dat Lily & Madeleine met Keep It Together hun beste plaat tot dusver hebben gemaakt? Ja, dat mag ik zeggen. Erwin Zijleman