07 maart 2016

Thao & The Get Down Stay Down - A Man Alive

De Amerikaanse singer-songwriter Thao Nguyen debuteerde ruim tien jaar geleden onder haar eigen naam, maar maakt inmiddels al een jaar of acht platen als Thao & The Get Down Stay Down (tussendoor maakte ze ook nog een prima plaat met de al even eigenzinnig singer-songwriter Mirah). 

De platen van Thao & The Get Down Stay Down waren tot dusver zeker niet makkelijk, maar dankzij producers als Tucker Martine en John Congleton hield de Amerikaanse singer-songwriter met Vietnamese roots haar muzikale demonen nog redelijk onder controle. 


De nieuwe plaat van Thao & The Get Down Stay Down werd geproduceerd door Merrill Garbus en dan weet je dat je direct dat je geen makkelijke plaat krijgt. Merrill Garbus is de vrouw achter tUnE-yArDs en staat garant voor muziek die vrijwel uitsluitend buiten de lijntjes kleurt. 


Merrill Garbus drukt nadrukkelijk haar stempel op A Man Alive, dat aanzienlijk lastiger is te doorgronden dan de vorige platen van Thao & The Get Down Stay Down. A Man Alive is een plaat die 90% van de muziekliefhebbers binnen een paar minuten terzijde zal schuiven (een deel doet dit waarschijnlijk bijna onmiddellijk), maar voor muziekliefhebbers die niet bang zijn voor een flinke dosis avontuur en eigenzinnigheid valt er op deze plaat wel degelijk veel te genieten. 


De bijzondere muziek op A Man Alive bevat een deel singer-songwriter muziek, maar verrijkt deze muziek vervolgens met allerlei tegendraadse invloeden, waaronder invloeden uit de elektronische popmuziek, hiphop, funk en de avant garde. 


Het is muziek die je vrijwel continu op het verkeerde been zet, maar het is ook muziek die het ene moment nog ruw tegen de haren instrijkt maar het volgende moment verrast met een memorabele gitaarriff of een aanstekelijke melodie. 


Zeker bij beluistering met de koptelefoon word je heen en weer geslingerd tussen 1001 goede en 1001 iets minder goede ideeën, waardoor het lastig is om chocolade te maken van de muziek van Thao Nguyen, haar band en haar bijzondere producer. 


Eenmaal gewend aan de eigenzinnige muziek op A Man Alive (waarbij het helpt om niet alles serieus te nemen) valt er echter steeds meer op zijn plaats. Ondanks het feit dat ik Thao Nguyen heel hoog heb zitten heb ik heel veel energie moeten steken in deze plaat. Het heeft even geduurd, maar inmiddels vind ik het alle energie meer dan waard. Erwin Zijleman