woensdag 15 juni 2016

Boek: Philip Norman - Paul McCartney, de biografie

Wie na het beluisteren van de fraaie verzamelaar Pure McCartney meer wil weten over het leven en de muziek van Paul McCartney kan onder andere terecht bij de onlangs verschenen biografie van Philip Norman. 

Philip Norman schreef een aantal jaren geleden de definitieve John Lennon biografie (Lennon) en levert nu een lijvig boek af over diens kompaan bij The Beatles.


De Nederlandse editie van Paul McCartney, de biografie, telt ruim 750 bladzijdes en vertelt het levensverhaal van één van de meest invloedrijke songwriters uit de geschiedenis van de popmuziek. 


Het mooie van de biografie is van Philip Norman is dat eens niet wordt ingezoomd op alles dat we al weten. De periodes waarin Paul McCartney de popmuziek de rug toekeerde of de jaren waarin hij net wat minder succesvol was krijgen misschien wel meer aandacht dan de gloriejaren. Verder wordt niet alleen ingezoomd op de muzikant Paul McCartney, maar zeker ook op de mens Paul McCartney. 


De biografie van Paul McCartney leest hierdoor en door het noemen van op het eerste gezicht niet allemaal even relevante feiten als een roman. Het is een roman die het inzicht in het werk van Paul McCartney vergroot en dit werk een extra dimensie geeft.


Meer over de bijdrage van McCartney aan het werk van The Beatles lees je in het geweldige Revolution In The Head van Ian McDonald. De ultieme McCartney biografie blijft voor mij Many Years From Now van Barry Miles, maar het boek van Norman is zeker een waardevolle aanvulling. Erwin Zijleman