05 juni 2016

Nancy Brick - Nancy Brick (EP)

Het Nederlandse duo Nancy Brick debuteerde aan het eind van 2012 met een betoverend mooie titelloze plaat. In een tijd van overvolle producties en schreeuwerige vocalen, verraste het uit zangeres Rieneke Batelaan en gitarist/pianist Ron Valeri bestaande duo met een uiterst subtiele plaat, waarop stilte minstens net zo belangrijk was als de instrumentatie en de vocalen. 

Omdat de muziek van Nancy Brick alleen maar sfeervoller en indringender werd, eindigde de plaat terecht in mijn jaarlijstje over 2012 en ook de afgelopen jaren was het prachtdebuut van Nancy Brick een graag geziene gast in mijn cd speler en keek ik uit naar nieuw werk van het tweetal. 


De afgelopen jaren heeft Nancy Brick behoorlijk tegen de opvolger van het zo geprezen debuut aangehikt, maar vorige week was er opeens Nancy Brick (EP). Op de EP, die 7 tracks bevat en ruim 15 minuten duurt, laten Rieneke Batelaan en Ron Valeri horen dat het geluid van Nancy Brick nog wel wat soberder kan dan op het debuut van het tweetal. Nog meer dan op het debuut wordt de stilte ingezet als instrument en worden zang en gitaar alleen ingezet als dat echt nodig is. 


Ron Valeri voorziet de songs van Nancy Brick van sobere, maar altijd bijzonder mooie en trefzekere gitaarakkoorden, waarna Rieneke Batelaan het mag afmaken met wonderschone en indringende vocalen. Het gitaarwerk is over het algemeen sober, maar niet altijd ingetogen, want een enkele keer mag Ron Valeri voorzichtig los gaan. 


Wat voor het gitaarwerk geldt, geldt ook voor de vocalen op de EP van Nancy Brick. Rieneke Batelaan zingt ook op deze EP prachtig ingetogen en raakt aan de groten uit de Britse folk. De zang is soms fluisterzacht, maar haalt af en toe ook wat meer uit, wat, mede door de bijzondere instrumentatie zorgt voor heel veel dynamiek in de songs van Nancy Brick. Door deze dynamiek wordt het gebruik van stilte alleen maar doeltreffender en geeft het de songs van Nancy Brick bovendien een bezwerend en betoverend karakter. 


Het uitbrengen van een EP met slechts zeven, over het algemeen hele korte songs, is in commercieel opzicht waarschijnlijk geen handige zet, maar in artistiek opzicht zet Nancy Brick een belangrijke volgende stap en creëert het een geluid dat zijn gelijke niet kent. 


Ik geef eerlijk toe dat ik het in eerste instantie jammer vond dat Nancy Brick na ruim drieënhalf jaar stilte met slechts 15 minuten nieuwe muziek op de proppen kwam, maar het is wel 15 minuten indrukwekkende muziek van hoog niveau. Alle reden dus om de bijzondere muziek van Nancy Brick eens te beluisteren. Erwin Zijleman


De EP van Nancy Brick ligt nog niet in de winkel, maar kan al wel worden verkregen via de bandcamp site van het duo: https://nancybrick.bandcamp.com/album/nancy-brick-ep-2.