woensdag 1 juni 2016

Kacy & Clayton - Strange Country

Kacy Anderson en Clayton Linthicum zijn al bevriend sinds hun kinderjaren, die het Canadese tweetal doorbracht in het afgelegen Wood Mountain Uplands, Saskatchewan. 

In hun tienerjaren ontstond een gezamenlijke interesse voor authentieke folk en werd naarmate de jaren vorderden steeds vaker samen muziek gemaakt, zeker nadat een oom de jonge Clayton wegwijs had gemaakt op de gitaar. 

Clayton Linthicum maakte een tijdje deel uit van de prachtband The Deep Dark Woods, maar na een geslaagd debuut met Kacy Anderson in 2013 gaat alle aandacht uit naar het tot Kacy & Clayton gedoopte duo. 

Het debuut van het Canadese tweetal ken ik niet en het een tijdje geleden verschenen Strange Country heeft ook veel te lang op de stapel gelegen, maar nadat de plaat hier eenmaal af was gekomen, besloot ik al snel om de plaat niet meer los te laten. 

Kacy & Clayton laten zich op hun tweede plaat vooral inspireren door de Britse folk uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. Clayton Linthicum kan uit de voeten op een aantal snareninstrumenten en voorziet Strange Country niet alleen van trefzeker akoestisch en elektrisch gitaarwerk, maar ook van fraaie steel accenten. Hiernaast zorgt hij incidenteel voor vocale ondersteuning. Hier en daar duiken nog wat gastmuzikanten op, maar over het algemeen genomen is de instrumentatie op Strange Country behoorlijk sober. 

Het geeft de stem van Kacy Anderson alle ruimte en juist deze stem is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de kracht van Strange Country. Kacy Anderson beschikt over een prachtig helder stemgeluid dat gemaakt lijkt voor het vertolken van folksongs. Hier en daar doet haar stem wel wat denken aan die van legende Sandy Denny en alleen de af en toe opduikende associatie met een van de mooiste stemmen uit de (Britse) folk is al goed voor kippenvel. 

Strange Country bevat een aantal traditionals en een aantal eigen songs en alles klinkt even mooi en overtuigend. De instrumentatie klinkt aangenaam en effectief, terwijl de stem van Kacy Anderson mooier en mooier wordt. Liefhebbers van traditionele Britse folk kunnen hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van meer eigentijdse folk varianten vallen zich absoluut geen buil aan de met name vocale betovering door Kacy & Clayton. Erwin Zijleman