zondag 12 juni 2016

Juneville - In The Garden

De meeste muzikanten schrijven hun eerste songs wanneer in de puberjaren de hormonen gaan opspelen, maar het kan ook anders. 

De uit Nijmegen afkomstige Pieter Nabbe begon pas met het schrijven van songs na zijn veertigste. De dood van een vriend inspireerde hem tot zijn eerste song, waarna er snel meer volgden en Pieter Nabbe muzikant werd. 


Samen met een aantal andere muzikanten vormt Pieter Nabbe nu de band Juneville en deze band debuteerde onlangs buitengewoon verdienstelijk met het fraaie In The Garden. 


Laatbloeier Pieter Nabbe heeft misschien nog niet zoveel ervaring in de muziek, maar de rest van Juneville klinkt gelouterd. In The Garden is voorzien van een bijzonder mooie, warme en stemmige instrumentatie. 


Het is een tijdloos klinkende instrumentatie met vooral prachtig (bluesy) gitaar- en toetsenwerk, die incidenteel is versierd met bijzonder fraaie bijdragen van het Nijmeegs Strijkersgilde. 


Juneville kiest op haar debuut voor een vrij ingetogen instrumentatie waarin de accenten het verschil maken. In The Garden klinkt vaak loom en dromerig, maar alle fraaie accenten houden je bij de les. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal bijzonder aangenaam, mede door de hang naar het verleden (en met name naar de jaren 70). 


Het vormt een prachtige basis voor de songs van Pieter Nabbe. Voor zijn veertigste had hij misschien geen behoefte om songs te schrijven, maar de onderwerpen voor indringende songs waren in ruime mate aanwezig. Het maakt van In The Garden een emotionele en persoonlijke plaat, die zich makkelijk opdringt, maar ook onder de huid kruipt. 


Met de songwriting skills van Pieter Nabbe zit het wel goed en ook als zanger maakt de Nijmeegse muzikant indruk. De Nijmeegse laatbloeier is voorzien van een warm en wat gruizig stemgeluid, dat bij mij vooral associaties oproept met de stem van Chris Rea, maar de Nijmegenaar heeft ook absoluut een eigen geluid. 


In The Garden is een plaat die heerlijk voortkabbelt op de achtergrond, maar het is ook een plaat vol mooie geheimen, die het verdienen om ontrafeld te worden. Ik geef toe dat mijn blik op nieuwe muziek meestal op het buitenland is gericht, maar ook in Nederland wordt momenteel heel veel moois gemaakt. In The Garden van Juneville bijvoorbeeld. Erwin Zijleman