14 juni 2016

Brandy Clark - Big Day In A Small Town

Brandy Clark eindigde in 2013 bovenaan in de Amerikaanse country jaarlijstjes met een plaat die werd omarmd door de liefhebbers van Nashville country, maar die ook absoluut de aandacht van Europese liefhebbers van alternatieve country had verdiend. 

12 Stories viel op door uitstekende songs, die ook buiten de lijntjes van de Nashville country durfden te kleuren. Ik was dan ook nieuwsgierig naar haar nieuwe plaat en die is nu dan eindelijk verschenen. 


Op Big Day In A Small Town heeft Brandy Clark gekozen voor de diensten van producer Jay Joyce, die ik vooral ken van het geweldige Mr. Misunderstood van Eric Church. Voor de tweede plaat van Brandy Clark heeft Jay Joyce echter gekozen voor een heel ander geluid. 


Big Day In A Small Town is nog altijd stevig verankerd in de Nashville country, maar slaat ook meerdere modernere wegen in. Brandy Clark vindt hiermee aansluiting bij zeer succesvolle Nashville country zangeressen als Kacey Musgraves (voor wie Brandy Clark in het verleden songs schreef) en Ashley Monroe, die vorig jaar allebei een zeer overtuigende (en voor mij jaarlijstjes) plaat afleverden. 


De tweede plaat van Brandy Clark staat vol met lekker in het gehoor liggende countrysongs, die het ongetwijfeld uitstekend gaan doen op de Amerikaanse countrystations. In tegenstelling tot veel van haar soortgenoten kiest Brandy Clark echter niet voor de zoete en gladde variant van de Nashville country. Ook in de meest toegankelijke songs op Big Day In A Small Town legt Brandy Clark genoeg emotie in haar songs om te overtuigen en ook in tekstueel opzicht heeft ze wat te melden en stelt ze maatschappelijke problemen aan de kaart. 


In een aantal songs laten Brandy Clark en producer Jay Joyce ook invloeden uit de rock en de wat rauwere rootsmuziek en invloeden uit de pop en R&B toe. Het klinkt allemaal bijzonder aangenaam, maar Brandy Clark blijft ook een muzikant die in artistiek opzicht serieus te nemen is, zeker als ze wat gas terug neemt en diep weet te ontroeren met songs vol emotie.


Haar songs zijn zonder uitzondering toegankelijk, maar schieten meerdere kanten op. De instrumentatie en productie van de plaat strijken nergens tegen de haren in, maar durven wel degelijk te experimenteren. En Brandy Clark beschikt tenslotte ook nog eens over een hele mooie, warme en emotievolle stem die over het vermogen beschikt om haar songs naar een hoger plan te tillen. 


Vorig jaar werd ik enorm verrast door het indrukwekkende Pageant Material van Kacey Musgraves. Het uitstekende Big Day In A Small Town van Brandy Clark ligt in het verlengde van deze plaat, maar is zeker niet minder. Aanrader dus. Erwin Zijleman