22 januari 2017

Malojian - This Is Nowhere

Malojian slaagde er zowel in 2015 als in 2016 in om de top 10 van mijn jaarlijstje te halen, een bijzondere prestatie.

Op het in 2015 verschenen Southlands liet de band rond de uit het Noord-Ierse Belfast afkomstige Stevie Scullion zich stevig beïnvloeden door de Britse folkmuziek uit de jaren 70, maar liet het bij vlagen ook een heel Amerikaans geluid horen.  


De songs van de band vielen op door honingzoete melodieën met bijna Beatlesque refreinen, maar deze werden met enige regelmaat ruw verstoord door gruizige gitaren. 


Het viel hierdoor niet mee om de heerlijk lome en volstrekt tijdloze popliedjes van Malojian in een hokje te duwen, maar de schoonheid van de plaat was evident. Als meest relevante vergelijkingsmateriaal kwam ik uiteindelijk met Elliott Smith op de proppen en dat moet genoeg zeggen denk ik. 


De plaat wist uiteindelijk ook in Nederland flink wat aandacht te trekken. Het vorig jaar verschenen This Is Nowhere deed dat helaas veel minder, mede omdat de band er voor koos om de plaat niet via de streaming diensten aan te bieden. 


Gelukkig duikt de plaat daar nu alsnog op en dat is een mooi moment om het uiteindelijk toch wat over het hoofd geziene This Is Nowhere nogmaals te promoten. Dat is ook heel hard nodig. This Is Nowhere is immers nog veel mooier en indrukwekkender dan zijn al zo goede voorganger en laat horen dat Malojian een band is om te koesteren. 

This Is Nowhere ligt in het verlengde van Southlands, maar is nog net wat veelzijdiger en dynamischer. Uiterst ingetogen en dit keer zeker aan Cat Stevens herinnerende songs worden prachtig gecombineerd met gruizige en stekelige momenten, die de hand van producer Steve Albini (!) verraden. 


Ook op This Is Nowhere grossiert Malojian weer in prachtig lome popliedjes, die je na één keer horen dierbaar zijn. Het zijn popliedjes om bij weg te dromen, maar door de hier en daar opduikende gruizige accenten houdt de band rond Stevie Scullion je ook de hele plaat bij de les. 


This Is Nowhere neemt je veelvuldig mee terug naar de jaren 60 en 70, maar de muziek van Malojian klinkt ook in het heden fris en urgent en blijft maar aan kracht winnen, net als Southlands dit een jaar eerder deed. 


Dat This Is Nowhere een aantal weken geleden opdook in mijn jaarlijstje was dan ook volkomen terecht. Iedereen die Southlands in 2015 heeft omarmd moet echt heel snel gaan luisteren naar deze prachtplaat. Iedereen die nog onbekend is met het werk van deze bijzondere band, loopt inmiddels twee bescheiden meesterwerken van Malojian achter. Erwin Zijleman


This Is Nowhere van Malojian ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via de Bandcamp pagina van de band: https://malojian.bandcamp.com/album/this-is-nowhere

De plaat is beschikbaar als gunstig geprijsde download, als fraai verpakte en eveneens zeer betaalbare cd of op prachtig rood vinyl.