03 januari 2017

William Bell - This Is Where I Live

Er zijn in 2016 meerdere uitstekende soulplaten verschenen, maar in de meeste jaarlijstjes kom ik ze niet tegen. 

Als ik al een soulplaat tegenkom in een jaarlijstje is het meestal This Is Where I Live van William Bell en dat is nou net een plaat die ik heb laten liggen vorig jaar. 

Ten onrechte naar nu blijkt, want de soulzanger uit Memphis, Tennessee, heeft inderdaad een geweldige plaat gemaakt. 

Dat is een prestatie van formaat, want William Bell (echte naam William Yarborough) draait al een eeuwigheid mee als muzikant. De zanger, die dit jaar zijn 77e verjaardag vierde, werd aan het eind van de jaren 50 ingelijfd door het fameuze Stax label, maar schreef in eerste instantie vooral songs voor anderen (en met succes). 

In 1967 verscheen zijn solodebuut The Soul Of A Bell en dat is een plaat die inmiddels tot de kroonjuwelen van Stax Records (en de 60s soul) moet worden gerekend. Gezien het succes van zijn eigen songs en de songs die hij schreef voor anderen verliet William Bell aan het eind van de jaren 60 de stal van Stax en begon hij een eigen label. 

Heel succesvol was het allemaal niet en de carrière van William Bell ging dan ook als een nachtkaars uit, al stopte hij nooit met het maken van platen en zat er af en toe een plaat tussen die net wat beter was, al kwamen ze nooit in de buurt van het niveau van zijn memorabele debuut. 

Stax Records werd een paar jaar geleden weer tot leven gewekt en William Bell sloot zich uiteindelijk aan bij zijn oude liefde. Deze oude liefde combineerde de soulzanger op leeftijd met topproducer en multi-instrumentalist John Leventhal, die vooral countryplaten op zijn naam heeft staan. De samenwerking tussen William Bell en John Leventhal pakt uitstekend uit, want This Is Where I Live is een geweldige plaat. 

De twee schreven samen de meeste songs op de plaat en het zijn songs die klinken als soulklassiekers uit vervlogen tijden. Het zijn soulklassiekers die hier en daar zijn verrijkt met wat invloeden uit de blues, maar soul staat centraal op de comebackplaat van William Bell. 

Het is een plaat met geweldige songs en een heerlijk soulvol spelende band, maar This Is Where I Live is vooral een plaat van een geweldige zanger. William Bell is misschien 77, maar hij klinkt op zijn nieuwe plaat nog als een jonge god. Hier en daar komt hij dicht in de buurt van zijn oude held Sam Cooke, maar de stem van William Bell doet me ook met enige regelmaat denken aan die van een jonge (!) Robert Cray. 

Met de geweldige vocalen op This Is Where I Live kun je al geen slechte plaat meer maken, maar omdat verder ook alles klopt op deze plaat, durf ik het inmiddels een prachtplaat te noemen. Het is een prachtplaat die gehakt maakt van de andere soulplaten van het afgelopen jaar, al komt collega oudje Lee Fields wel in de buurt. 

Mooi toch die ouwe rotten die mooie muziek blijven maken tot ze er bij neervallen. Dat mag voor William Bell nog wel even duren, want volgens mij kunnen er nog wel wat geweldige soulplaten volgen. Erwin Zijleman