dinsdag 15 mei 2018

Pitou - I Fall Asleep So Fast

Er komt iedere week zoveel nieuwe muziek uit dat ik onmogelijk alles dat ik krijg of tegen kom kan beluisteren. Om het aanbod wat te beperken laat ik in deze drukke weken EP’s links liggen en concentreer ik me op volledige albums, maar de nieuwe EP van Pitou kon ik echt niet laten liggen. 

Pitou (Nicolaes) is een in Amsterdam geboren en getogen singer-songwriter, die twee jaar geleden debuteerde met een titelloze EP. Op haar debuut EP verraste Pitou met uiterst ingetogen folksongs. 

De sobere en intieme folksongs van Pitou hadden genoeg aan een paar gitaarakkoorden en moesten het verder doen met de geweldige stem van de Amsterdamse singer-songwriter. Pitou maakte op haar debuut geen geheim van haar liefde voor authentiek aandoende folk, maar liet ook horen van klassieke muziek te houden en bleek bovendien klassiek geschoold. De conservatorium studente gebruikte op haar debuut bescheiden middelen, maar maakte diepe indruk, al was het maar omdat haar stem er een van een bijzondere kwaliteit en schoonheid is. 

Twee jaar na de bijzonder fraaie EP is Pitou terug met 7 nieuwe songs. Ook op I Fall Asleep So Fast maakt Pitou indruk met intieme en wonderschone folksongs. Vergeleken met haar debuut kiest de Amsterdamse singer-songwriter op haar tweede EP voor en net wat voller geluid, maar ook I Fall Asleep So Fast klinkt over het algemeen genomen uiterst subtiel en ingetogen. 

Ook op haar tweede EP vertrouwt Pitou voor een belangrijk deel op haar prachtige stem. Het is een stem die de afgelopen twee jaar aan kracht, expressie, schoonheid en emotie heeft gewonnen en die zich makkelijk staande houdt in het net wat vollere geluid. Het is een geluid waarin net wat meer instrumenten zijn te horen, maar waarop vooral de achtergrondvocalisten een belangrijkere plaats hebben ingenomen, wat de bijzondere stem van Pitou alleen maar van meer kleur voorziet. 

Ook in muzikaal opzicht is Pitou op I Fall Asleep So Fast verder dan twee jaar geleden op haar debuut. Waar op dit debuut de pastorale folk nog centraal stond, heeft Pitou op de nieuwe plaat gekozen voor een wat moderner klinkend geluid. Het is een geluid dat onmiddellijk imponeert en dat bij herhaalde beluistering alleen maar mooier en aansprekender wordt. 

Ook op I Fall Asleep So Fast is de prachtige stem van Pitou haar sterkste wapen, maar ook de instrumentatie, de achtergrondzang en de songs zijn van een niveau dat zeker niet gewoon is. Pitou heeft inmiddels ruim 40 minuten muziek op haar naam staan en het is muziek die alle aandacht verdient. EP’s zijn meestal geschikt om een singer-songwriter als belofte op de kaart te zetten, maar als ik naar I Fall Asleep So Fast luister, kan ik alleen maar concluderen dat Pitou de belofte al lang voorbij is. Wat een talent, wat een mooie en bijzondere plaat. Erwin Zijleman

De muziek van Pitou is ook verkrijgbaar via haar label, Mink Records: http://www.mink-records.com/index.php/shop/.