woensdag 2 mei 2018

James Scott Bullard - Full Tilt Boogie

Er komen momenteel zoveel platen uit dat ik onmogelijk alles kan beluisteren wat hier binnen komt. Als ik al aan het beluisteren van een plaat toe kom, krijgt deze plaat meestal niet veel meer dan een paar minuten om indruk te maken en om indruk te maken moet de plaat maar net passen bij mijn stemming van dat moment. 

Juist op het moment dat ik toe was aan lekker stevige rootsrock zonder al te veel pretenties en poespas kwam Full Tilt Boogie van James Scott Bullard voorbij. 

Een plaat die me op een ander moment waarschijnlijk niet zou zijn opgevallen maakte nu wel indruk en sindsdien is de nieuwe plaat van de muzikant uit South Carolina alleen maar lekkerder en onweerstaanbaarder geworden. 

De naam James Scott Bullard kwam me bekend voor en diep graven leverde een EP op waarop Stephanie Fagan was te horen als gastzangeres. Dat smaakte destijds naar meer en dat meer is er nu (en was er ook al want James Scott Bullard maakt al bijna 15 jaar platen). 

In zijn eigen webstore wordt Full Tilt Boogie als volgt omschreven: “If Waylon Jennings had a pet eagle, named Evel Knievel, that liked to stand on furniture with a guitar, carried two revolvers in a tiny shoulder holster under each wing, had a homemade Smokey & The Bandit tattoo on it's chest, a Skynyrd tattoo on it's middle talon, Keith Richards' blood in it's veins, Johnny Rotten's cocked eye and John Oates' mustache, that MIGHT come close to a description of James Scott Bullard's new record, Full Tilt Boogie.” 

Het is een omschrijving die al flink wat zegt over de muziek van de muzikant uit South Carolina. James Scott Bullard is van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Hij is opgegroeid met de traditionele country van het Zuiden van de Verenigde Staten, maar omarmde ook de Southern Rock uit deze contreien. Full Tilt Boogie staat vol met uptempo songs die invloeden uit de countryrock, de bluesrock en de Southern rock combineren, waardoor een traditioneel aandoend rootsgeluid wordt gecombineerd met heerlijk scheurende gitaren. 

Met name het gitaarwerk op de nieuwe plaat van James Scott Bullard is bijzonder lekker, maar ook de stem van de Amerikaan is zeer aansprekend. Hetzelfde geldt voor de lekker in het gehoor liggende songs, die ook nog eens mooie verhalen vertellen over met name de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. 

Full Tilt Boogie staat met twee benen in de Amerikaanse rootsmuziek, maar doet me af en toe ook wel wat denken aan de vroege platen van R.E.M., die veel rootsier waren dan de meest succesvolle platen van de band. Al met al een lekkere plaat. Een hele lekkere plaat zelfs. Erwin Zijleman

Full Tilt Boogie van James Scott Bullard is onder andere verkrijgbaar via zijn webshop: http://www.nimbitmusic.com/jsb.