11 mei 2018

Albert Hammond Jr. - Francis Trouble

Ik had als kind een cassettebandje met songs van Albert Hammond, die vooral bekend is van wereldhits als It Never Rains In Southern California en The Free Electric Band. 

Bijna 30 jaar later zou zijn zoon Albert Hammond Jr. furore maken in The Strokes. De band die in 2001 verpletterend debuteerde met Is This It zou het niveau van dit debuut helaas nooit meer overtreffen en is sinds 2003 meer dood dan levend. 

Albert Hammond Jr. maakt sinds 2006 soloplaten en leverde onlangs met Francis Trouble zijn vierde plaat onder zijn eigen naam af. 

De vorige drie soloplaten van de jonge Hammond telg vond ik best aardig, maar ook zeker niet meer dan dat en hetzelfde leek bij vluchtige beluistering te gelden voor Francis Trouble. Toen de plaat een paar songs onderweg was, merkte ik echter dat ik er met verrassend veel plezier naar luisterde en kreeg ik langzaam maar zeker door dat Albert Hammond Jr. zichzelf op zijn vierde soloplaat heeft overtroffen. 

Francis Trouble staat vol met puntige, aanstekelijke en al vrij snel volstrekt onweerstaanbare popliedjes. Het zijn popliedjes die nadrukkelijk herinneren aan de geniale songs op het debuut van The Strokes, waarop Albert Hammond Jr. nog volledig in de schaduw stond van voorman Julian Casablancas. 

Een aantal songs op Francis Trouble had zo op Is This It kunnen staan, maar Albert Hammond Jr. verrast op zijn nieuwe plaat ook met net wat meer ingetogen songs die een brug slaan tussen het werk van zijn vader en de singer-songwriters van het moment. Een echte singer-songwriter plaat wordt Francis Trouble echter nergens, al is het maar omdat de muzikant uit New York al zijn songs vol stopt met zijn uit duizenden herkenbare gitaarloopjes. 

Zeker de eerste helft van de plaat staat vol met aanstekelijke songs die meedogenloos verleiden, maar de songs op de tweede helft van de plaat zijn de groeibriljanten die van Francis Trouble uiteindelijk zo’n geweldige plaat maken. 

Albert Hammond Jr. is de afgelopen 20 jaar vooral de zoon van of lid van The Strokes, maar op Francis Trouble is hij vooral zichzelf. Het is razend knap hoe de Amerikaanse muzikant de aanstekelijke songs waarop zijn band het patent had weet te voorzien van diepgang en avontuur. Iedere keer als ik naar Francis Trouble luister hoor ik nieuwe dingen, maar ondertussen is het ook een plaat die goed is voor een steeds leuker feestje. 

Zoveel aandacht als zijn band ooit kreeg gaat Albert Hammond met zijn soloplaten nooit krijgen, maar Francis Trouble is veel beter dan alles dat The Strokes na hun debuut hebben gemaakt en zaagt hier en daar zelfs voorzichtig aan de poten van de klassieker uit 2001. Wat een aangename verrassing. Erwin Zijleman

Francis Trouble van Albert Hammond Jr. is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://alberthammondjr.bandcamp.com.