vrijdag 18 mei 2018

Samara Lubelski - Flickers At The Station

Ik heb twee cd’s van Samara Lubelski in de kast staan, maar die stammen uit een tijd dat deze BLOG nog niet bestond. 

Spectacular Of Passages uit 2005 en Parallel Suns uit 2007 vond ik al weer meer dan tien jaar geleden fascinerende platen, maar sindsdien heb ik helaas niets meer gehoord van de muzikante uit New York. 

Samara Lubelski bracht in de afgelopen nog wel wat platen uit op kleine labels, was hiernaast zeer actief in de wat meer arty kringen in New York en was te horen op de platen van onder andere Thurston Moore. Haar nieuwe plaat, Flickers At The Station, dook eind vorige week op in de lijst met nieuwe releases en het blijkt wederom een spannende plaat. 

Samara Lubelski is een graag geziene gast in de alternatieve New Yorkse muziekscene en houdt zich bij voorkeur niet aan conventies. Op Flickers At The Station draaien bijzondere gitaarlijnen zich om ouderwets klinkende synths heen en benevelt Samara Lubelski met bijzondere vocalen, die vanwege de Duitse tongval wel wat aan die van Nico doen denken, al is de stem van de muzikante uit New York wel flink wat octaven hoger. 

Samara Lubelski maakt op Flickers At The Station muziek die zich niet zomaar in een hokje laat duwen en die hier en daar wat tegen de haren in kan strijken, maar een ontoegankelijke plaat is het zeker niet. De songs van Samara Lubelski doen in de meeste gevallen wat psychedelisch aan en klinken ondanks de bijzondere akkoorden en complexe gitaarlijnen loom en dromerig. 

Met name deze gitaarlijnen geven de muziek van de muzikante uit New York iets ongrijpbaars of zelfs vervreemdends, maar aan de andere kant kleuren ze ook prachtig bij het bijzonder klinkende elektronische klankentapijt, bij de smaakvol spelende ritmesectie en bij de fluisterzang van Samara Lubelski. Zeker als je eenmaal gewend bent aan Flickers At The Station merk je dat de verschillende elementen die in eerste instantie tegen elkaar in lijken te draaien, elkaar juist versterken, wat de muziek van Samara Lubelski steeds meer zeggingskracht geeft. 

Het valt niet mee om de muziek op Flickers At The Station te vergelijken met die van anderen. Ook deze plaat van Samara Lubelski is absoluut beïnvloed door de platen van The Velvet Underground, maar ik hoor ook iets van een oude folkie als Vashti Bunyan, hier en daar iets van Lush, terwijl zo nu en dan ook flarden Beach House opduiken, in alle gevallen overigens zonder een al te grote gelijkenis met het genoemde vergelijkingsmateriaal. 

Het levert een plaat die avontuur en experiment koppelt aan schoonheid en vermaak. Ook deze plaat van Samara Lubelski krijgt helaas nauwelijks aandacht, maar het is wederom een plaat die het verdient om gehoord te worden. Erwin Zijleman

De muziek van Samara Lubelski is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://samaralubelski.bandcamp.com/album/flickers-at-the-station.