dinsdag 18 december 2018

Kali Uchis - Isolation

Kali Uchis zorgt niet alleen voor flink wat vitamine D, maar verrast ook met avontuurlijke R&B vol verassingen
Kali Uchis was wat mij betreft de grote verrassing in het jaarlijstje van het Nederlandse muziektijdschrift Oor, maar inmiddels begrijp ik de journalisten van het blad wel. Kali Uchis strooit op haar debuut immers niet alleen met heerlijke zonnestralen, maar weet ook in iedere track te verrassen met onverwachte invloeden of wendingen. De Amerikaanse met Colombiaanse roots schaart zich daarom moeiteloos onder de smaakmakers van de hedendaagse R&B en dat is zeker niet alleen voor de liefhebber een genre om in de gaten te houden blijkt maar weer.


Een gebrek aan zonnestralen is niet alleen slecht voor het humeur, maar zorgt ook voor een tekort aan vitamine D. Het is een tekort dat zich op het moment niet makkelijk laat aanvullen door nieuwe muziek, want wanneer de nachten kouder en langer worden, wordt de nieuwe muziek over het algemeen donker en melancholischer. 

Het is het jaarlijstje van het Nederlandse muziektijdschrift Oor dat dit jaar redding brengt. In dit jaarlijstje prijkt op nummer drie immers, toch wel wat verrassend, Isolation van Kali Uchis en dat is een plaat vol vitamine D. 

Kali Uchis is een jonge Amerikaanse zangeres met Colombiaanse roots, die opgroeide in Alexandria, Virginia. Kali Uchis is overigens veel meer dan een zangeres, want ze schrijft haar eigen songs, weet hoe ze haar songs moet produceren en heeft ook nog eens een flinke vinger in de pap bij het visueel weergeven van haar muziek. De afgelopen jaren werkte ze samen met onder andere Tyler The Creator, Gorillaz, Juanes en BadBadNotGood; geen namen die bij mij allemaal een belletje doen rinkelen, maar het zijn naar verluidt grote namen binnen de hitgevoelige popmuziek van het moment. 

Goed, terug naar de vitamine D. Het zijn vitamines die bij beluistering van het debuut van Kali Uchis in grote hoeveelheden uit de speakers komen. Kali Uchis heeft alle zonnestralen verstopt in muziek die vooral in het hokje R&B geduwd zal worden, maar het is wel zeer smaakvolle, interessante en avontuurlijke R&B van het niveau van de platen in het genre die de afgelopen jaren mijn jaarlijstje wisten te halen (met de plaat van Solange nog steeds als uitblinker). 

R&B is zeker niet het enige hokje waarin het debuut van Kali Uchis goed zal gedijen, want de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter zit ook vol invloeden uit de soul en is hiernaast zeker niet vies van pop. Wat invloeden uit de funk, de wereldmuziek en de synthpop maken de smakelijke cocktail die Kali Uchis serveert helemaal af. 

Isolation doet in de meest soulvolle momenten denken aan de muziek die Amy Winehouse maakte, maar waar Amy Winehouse zwaar leunde op de muziek van Motown uit het verre verleden, staat Kali Uchis met beide benen in het heden of zelfs in de toekomst. 

Iedereen die geen verstopt zwak voor pop en R&B heeft, moet met een grote boog om deze plaat heenlopen, maar als dit zwak er wel is en het tekort aan vitamine D oploopt, is het debuut van Kali Uchis een heerlijke plaat. Isolation strooit driftig met zonnestralen en zorgt ervoor dat het weer even zomer is. 

Het is een zomer vol lome en broeierige klanken, maar het is ook een zomer die bruist van het avontuur. Kali Uchis klinkt in iedere track op haar debuut weer net wat anders, schakelt moeiteloos tussen Engels en Spaans, zet je keer op keer op het verkeerde been, maar verleidt ook meedogenloos met haar even eigenzinnige als aanstekelijke popsongs. 

Er zijn niet heel veel jaarlijstjes waarin het debuut van Kali Uchis opduikt, maar ik kan Oor alleen maar gelijk geven. Ieder jaar pik ik minstens één hele goede R&B plaat op. Dat was dit jaar Dirty Computer van Janelle Monáe, maar het debuut van Kali Uchis is bijna net zo interessant. Erwin Zijleman