woensdag 19 december 2018

Bobbie Gentry - The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters

Vooral bekend vanwege haar looks en het mysterie, maar in muzikaal opzicht is Bobbie Gentry nog veel interessanter
Ik kende hooguit een handvol songs toen ik begon aan deze lijvige en zeer fraai verpakte verzamelaar, maar naarmate ik dieper in het oeuvre van Bobbie Gentry dook, raakte ik meer in de ban van de muziek van deze bijzondere zangeres en haar met mysterie omgeven leven. Het mysterie kwam nadat ze al deze songs had opgenomen, want in muzikaal opzicht staan de songs van Bobbie Gentry met beide benen op de grond en als een huis. The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters is veelzijdig, aangenaam, fraai gearrangeerd en zeker in vocaal opzicht hoogstaand.

Tot voor kort kende ik de Amerikaanse zangeres Bobbie Gentry wel van naam en van de single Ode To Billie Joe, maar had ik nog nooit goed naar haar muziek geluisterd of me in haar leven verdiept. Dat is compleet veranderd door de eerder dit jaar verschenen box-set The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters (die een paar maanden na de release helaas nauwelijks meer te krijgen is). 

Het was meteen een zeer grondige kennismaking met de muziek van Bobbie Gentry, want de box-set bevat maar liefst 8 cd’s, die goed zijn voor 177 (!) songs en bijna achtenhalf uur muziek. Het is zo ongeveer alles dat de inmiddels door mysterie omgeven zangeres heeft opgenomen tussen 1967 en 1971, want Bobbie Gentry kwam net zo snel als ze gekomen was. 

Bobbie Gentry werd in 1942 geboren als Roberta Streeter in Chickasaw County, Mississippi, en groeide op in armoede op de boerderij van haar grootouders. Al op jonge leeftijd raakte Roberta Streeter geïnteresseerd in muziek, trok ze in bij haar moeder in California en begon ze al op jonge leeftijd op te treden in countrybars als Bobbie Gentry; een naam die ze ontleende aan de film Ruby Gentry. 

Na kort te hebben gezongen in nachtclubs in Las Vegas, keerde Bobbie Gentry terug naar Los Angeles, waar de betoverend mooie zangeres al snel de aandacht trok van de muziekindustrie. Haar debuut trok, mede dankzij de single Ode To Billie Joe, flink wat aandacht en leverde Bobbie Gentry direct een aantal Grammy’s op. In de jaren die volgden nam Bobbie Gentry aan de lopende band platen op, waaronder een plaat met duetten met countryster Glen Campbell. 

Het kon even niet op voor Bobbie Gentry, die een tijd haar eigen tv-serie had en bakken met geld binnen sleepte met een grote show in Las Vegas, die vrijwel volledig uit haar eigen handen kwam. Tegenover het commerciële en artistieke succes stond het nodige persoonlijke leed. Beide huwelijken van Bobbie Gentry liepen binnen enkele maanden op de klippen, waarna de Amerikaanse singer-songwriter binnen no-time vrijwel volledig verdween uit de popmuziek, nog even opdook op het witte doek, maar sindsdien een teruggetrokken bestaan leidt in Los Angeles. 

Het is voldoende voer voor stapels biografieën, maar er is er momenteel eigenlijk maar één verkrijgbaar. Het persoonlijk leven van Bobbie Gentry blijft daarom een mysterie, maar dankzij The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters is de muziek van Bobbie Gentry een open boek. 

Bobbie Gentry wordt vaak een countryzangeres genoemd, maar ze was veel meer dan dat. The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters laat invloeden uit de country, bossa nova, rock ’n roll, blues, jazz en pop horen en staat hiernaast bol van de invloeden uit de soul. In haar beginjaren maakte Bobbie Gentry vooral ingetogen en zwoele pop vol zoete arrangementen met flink wat strijkers en prachtig intieme vocalen, terwijl ze later wat meer opschuif richting de soul en country uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten. 

Het is muziek die inmiddels een aantal decennia geleden op de band werd gezet, maar de muziek en vooral de stem van Bobbie Gentry hebben nog niet aan kracht ingeboet. Natuurlijk is achtenhalf uur muziek idioot veel muziek, maar ik zet The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters niet zo snel uit, al is het maar omdat Bobbie Gentry tijdens haar korte carrière liet horen dat ze in uiteenlopende genres uit de voeten kon. 

Het klinkt allemaal nog steeds urgent en het is bovendien muziek die de afgelopen decennia flink wat invloed heeft gehad. Verder blijft de stem van de Amerikaanse zangeres een genot om naar te luisteren en is het ook nog eens een stem vol gevoel. Bobbie Gentry blijft dankzij haar plotselinge vertrek uit de spotlights een mysterie, maar het is wel een mysterie met heel wat mooie muziek op haar naam; vrijwel allemaal verzameld in dit fraaie boxje. Erwin Zijleman