30 december 2018

Anne van Damme - Waves

Ik beperk me op deze BLOG over het algemeen tot het bespreken van albums. Aan EP’s waag ik me meestal niet, aan singles al helemaal niet. Toch bracht 2018 me een aantal EP’s die me zeer dierbaar zijn, met die van Naaz, The LVE en natuurlijk die van Boygenius als beste voorbeelden. Ik heb echter nog een flink stapeltje geweldige EP’s liggen en hiervan bespreek ik er op een tweetal “EP dagen” de komende week telkens twee.

Anne van Damme heeft niet meer nodig dan een akoestische gitaar en een stem om te betoveren met mooie en krachtige popliedjes
De tweede EP van de van oorspring Zeeuwse singer-songwriter Anne van Damme heeft genoeg aan een akoestische gitaar en een stem. Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet, want probeer de aandacht maar eens vast te houden. Anne van Damme slaagt hier moeiteloos in met knappe popliedjes en een stem die zeven songs lang nadrukkelijk de aandacht opeist.


Anne van Damme verruilde een aantal jaren geleden haar Zeeuwse geboortegrond voor de Tilburgse Rockacademie en bracht bij haar afstuderen een jaar of twee geleden de uitstekende EP June uit. 

Het onlangs verschenen Waves, wederom een EP, is nog veel beter. Waves bevat zeven songs en 22 minuten muziek, waarmee het een goed gevulde EP is. 

Het geluid van de Nederlandse singer-songwriter is zeker niet goed gevuld, maar behoorlijk sober. Anne van Damme bespeelt op Waves de akoestische gitaar en daar moeten we het mee doen. Een sobere akoestische begeleiding stelt hoge eisen aan de vocalen en die zijn bij de Nederlandse singer-songwriter, die tegenwoordig vanuit Den Bosch opereert, gelukkig in goede handen. 

Vergeleken met June klinken de songs op Waves op alle fronten volwassener. Anne van Damme schrijft songs die lekker in het gehoor liggen, maar het zijn ook songs die de aandacht moeiteloos vast weten te houden. Dat ligt vooral aan de stem van Anne van Dam. De Nederlandse singer-songwriter zingt op Waves vol gevoel en met passie en heeft de plaat zo opgenomen dat het lijkt of ze de songs bij jou thuis komt voordragen. Waves klinkt direct, maar hierdoor ook puur en eerlijk, wat van de beluistering van de EP een bijzonder plezierige gebeurtenis maakt. 

Bij beluistering van Waves ben ik stiekem wel benieuwd hoe de songs van Anne van Damme zouden klinken met een net wat voller klinkende instrumentatie, maar aan de andere kant geven de ingetogen klanken van de akoestische gitaar haar stem een bijzondere lading, waardoor je bijna wordt gedwongen om te luisteren naar haar muziek. 

Dat laatste zorgt ervoor dat Waves geen plaat is om lekker op de achtergrond te laten voortkabbelen. Direct wanneer Anne van Damme begint te zingen eist ze volledige aandacht en groeien haar op het eerste gehoor betrekkelijk eenvoudige luisterliedjes snel en worden ze bovendien voorzien van meer diepgang. 

Er zijn tegenwoordig niet veel singer-songwriters die een ruwe, pure en eerlijke plaat als Waves durven te maken, maar Anne van Damme doet het en overtuigt zeven songs en 22 minuten lang met songs die naar veel meer smaken. Ik las in een interview dat Anne van Damme koos voor een EP omdat ze een album zo zwaar vond klinken. Na twee prima EP’s is een album echter wel de meest logische volgende stap. Het is een stap die ik met vertrouwen tegemoet zie, want wat Anne van Damme op Waves laat horen is bovengemiddeld goed. Erwin Zijleman

De muziek van Anne van Damme is verkrijgbaar via haar webshop: https://www.annevandammemusic.com/shop/.