17 juli 2019

Bethany Curve - Murder!

Terwijl we wachten op de terugkeer van My Bloody Valentine, levert de onbekende Amerikaanse band Bethany Curve een prachtalbum af
Murder! van Bethany Curve is al een tijdje uit en helaas vrijwel door iedereen over het hoofd gezien. Het album van de Amerikaanse band is echter veel te mooi om te laten liggen. Murder! past uitstekend in het hokje shoegaze, als is het maar vanwege de meerdere lagen gitaarwerk, die prachtig uit de speakers komen, maar de band schuwt ook uitstapjes richting omliggende genres niet. De muziek van de Amerikaanse band is soms gruizig en soms overweldigend, maar ook verassend melodieus. Het is goed voor een fascinerende luistertrip die steeds verslavender wordt.

Het is, toch wel tot mijn verbazing, alweer zes jaar geleden dat My Bloody Valentine terugkeerde met m b v, de opvolger van het uit 1991 stammende meesterwerk Loveless, dat zo lang geen opvolger meer leek te krijgen. Wanneer het volgende album van de Ierse band gaat verschijnen is nog onzeker, maar het kan gezien de ervaringen uit het verleden best even duren. 

Een lezer van deze BLOG tipte me een paar dagen geleden dat de leegte die My Bloody Valentine na het uitstekende m b v heeft achtergelaten eerder dit jaar is opgevuld door de Amerikaanse band Bethany Curve. Bethany Curve is zelf overigens ook niet vies van jaren van stilte, want Murder! is het eerste wapenfeit van de band in ruim 15 jaar. 

Het album is zoals gezegd al even uit, maar het is een album dat niet gemist mag worden en zeker niet door muziekliefhebbers met een zwak voor shoegaze. Bethany Curve heeft met Murder! zeker geen 13 in een dozijn shoegaze album gemaakt, maar invloeden uit de shoegaze spelen een dominante rol op het nieuwe album van de band uit Santa Cruz, California. 

De band bouwt op Murder! op indrukwekkende wijze aan muren van gruizige gitaren. Het zijn gitaarmuren die worden gecombineerd met helder klinkende drums en met wat naar de achtergrond gemixte vocalen, wat de impact van de gitaarmuren alleen maar vergroot. 

Op Murder! draait veel om het gitaarwerk en dat is van een bijzondere schoonheid. Bethany Curve bouwt haar geluid op uit meerdere lagen gitaren en het zijn flink verschillende lagen gitaren. Aan de ene kant is er de dikke laag gruis die langzaam wordt omgebouwd tot een muur, maar aan de andere kant zijn er ook zeer melodieuze lagen gitaarwerk en lagen die voorzichtig de richting opgaan van drones of die juist een meer ambient karakter hebben. 

Het levert een bijzonder fascinerend en wonderschoon klankentapijt op. De lagen gitaren worden knap met elkaar verbonden door degelijk maar ook subtiel drumwerk, waarna de vocalen het benevelende effect van de muziek van Bethany Curve verder versterken. De songs van de Californische band zijn al even melodieus als een deel van het gitaarwerk op het album en profiteren optimaal van de bezwerende werking van al het gitaargeweld. 

Murder! herinnert nadrukkelijk aan de grote albums uit de hoogtijdagen van de shoegaze, maar ook invloeden uit de psychedelica, noiserock, spacerock en ambient hebben hun weg gevonden in het bijzondere geluid van de band. 

Murder! bevat tien songs en Bethany Curve trekt hier maar liefst een uur voor uit. Dat lijkt misschien zware kost, maar wanneer je vatbaar bent voor het bijzondere geluid van de Amerikaanse band is het keer op keer een fascinerende of zelfs hypnotiserende luistertrip, waarin steeds weer nieuwe dingen opduiken. We blijven natuurlijk wachten op de nieuwe My Bloody Valentine, maar of ze hier overheen gaan komen? Ik betwijfel het. Erwin Zijleman

De muziek van Bethany Curve is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://bethany-curve.bandcamp.com/album/murder.