01 juli 2019

Griffin House - Rising Star

Griffin House timmert al een tijdje aan de weg, maar zet nu de kroon op zijn werk met een album dat uitblinkt door geweldige songs en een al even goede uitvoering
Ik heb wel eerder naar de muziek van Griffin House geluisterd, maar nooit maakte de Amerikaanse muzikant zoveel indruk als op zijn nieuwe album. De singer-songwriter uit Nashville heeft de tijd genomen voor zijn nieuwe album en dat hoor je. Rising Star bevat een serie songs die je na één keer horen dierbaar zijn en vervolgens alleen maar dierbaarder worden. Het zijn songs die een breed palet bestrijken, die opvallen door een zeer smaakvolle instrumentatie en productie en die nog een stukje verder worden opgetild door de mooie stem van Griffin House. Knappe plaat van de Amerikaanse muzikant.


Ik heb eerlijk gezegd altijd gedacht dat Griffin House de naam van een band was, maar het blijkt de naam van een singer-songwriter die werd geboren in Springfield, Ohio, maar inmiddels alweer enkele jaren muziek maakt vanuit Nashville, Tennessee. 

Van het stapeltje albums dat de Amerikaanse muzikant de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt is vooral Lost & Found uit 2004 me bijgebleven, maar het nieuwe album van Griffin House maakt nog veel meer indruk. 

De muzikant uit Nashville heeft de tijd genomen voor zijn nieuwe album, dat de opvolger is van het ruim drie jaar oude So On And Forth. Griffin House heeft niet in zijn uppie gesleuteld aan Rising Star, maar werkte de afgelopen jaren samen met bevriende muzikanten als Brian Elmquist (The Lone Bellow), Jeff Trott (Sheryl Crow) en oudgedienden Paul Moak en Ian Fitchuk, met wie Griffin House 15 jaar geleden het zo geslaagde Lost & Found opnam. 

Het levert een lekker veelzijdig album op, dat varieert van ingetogen tot uitbundig, en het is een album met een serie uitstekende songs. Rising Star opent met de uiterst ingetogen titeltrack, die wel wat aan een ingetogen Bruce Springsteen doet denken. Het is het soort track dat Griffin House sinds jaar en dag uitstekend ligt, maar de Amerikaanse muzikant slaat op Rising Star nadrukkelijk zijn vleugels uit. 

In een aantal tracks hoor je de invloed van de grootse muziek van The Lone Bellow, wat ongetwijfeld de verdienste zal zijn van Brian Elmquist, maar Rising Star kan ook uit de voeten met aanstekelijke rootsrock, met lekker in het gehoor liggende alt-country of met traditioneel klinkende countryrock of psychedelica, om maar eens een paar zijstraten te noemen. Griffin House kleurt echter ook buiten de directe lijntjes van de Amerikaanse rootsmuziek in songs die net zo makkelijk in het hokje pop of het hokje rock passen. 

Je hoort aan alles dat Griffin House de tijd heeft genomen voor zijn nieuwe album. De instrumentatie is soms ingetogen en soms vol, maar klinkt altijd prachtig. Hetzelfde geldt voor de vocalen van de Amerikaanse muzikant, die beschikt over een aangenaam stemgeluid met het juiste laagje gruis. 

Het streven naar perfectie hoor je ook in de songs op het nieuwe album van Griffin House. De muzikant uit Nashville verrast op zijn nieuwe album met een serie tijdloze songs. Het songs waar je alleen maar heel vrolijk van kunt worden, maar ondertussen steekt het allemaal knap in elkaar en kloppen alle details. Rising Star is een album vol echo’s uit het verleden, maar het is ook een fris en eigentijds klinkend album, dat opvalt door het enorme plezier dat het album uitstraalt. 

Griffin House timmert al wat jaren aan de weg, maar heeft nog niet overal de waardering geoogst die hij zo verdient. Dat kan zomaar goed gaan komen met Rising Star, want wat is dit een leuk, maar ook goed album. Griffin House overtuigt op Rising Star met het ene na het andere uitstekende popliedje en als je denkt dat de koek op is, komt misschien nog wel het mooiste. Het samen met Joy Williams (The Civil Wars) geschreven en gezongen en geschreven Change is immers de kers op een bijzonder smakelijke taart. Erwin Zijleman

De muziek van Griffin House kan worden verkregen via zijn website: https://griffinhousemusic.com/store/rising-star/.