18 juli 2019

Christina LaRocca - These Are My Whiskey Dreams...

Christina LaRocca imponeert op haar nieuwe album met een geweldige stem, maar maakt ook indruk met songs die een opvallend breed palet bestrijken
These Are My Whiskey Dreams... is mijn eerste kennismaking met de muziek van Christina LaRocca en het is een kennismaking die indruk heeft gemaakt. De Amerikaanse muzikante is voorzien van een rauwe strot vol soul, maar kan ook prachtig ingetogen zingen of juist stevig rocken. De singer-songwriter kreeg hulp van een aantal succesvolle producers, die haar wat meer de kant van de pop op duwen, maar ook binnen de rootsmuziek kan Christina LaRocca uitstekend uit de voeten. Het schiet misschien net wat te veel kanten op, maar de meeste tracks zijn van hoog niveau. Die wereldplaat van Christina LaRocca komt nog wel, maar ook dit album zou ik niet laten liggen.


Het aantal nieuwe releases binnen de Amerikaanse rootsmuziek is het hele jaar al zo groot dat ik onmogelijk alles dat ik binnen krijg kan beluisteren, al is het maar omdat er ook nog flink wat andere genres zijn die ik liefheb. De laatste weken is het net wat rustiger, waardoor ook de minder bekende singer-songwriters in het rootssegment een grotere kans hebben op aandacht. 

De afgelopen week viel vooral These Are My Whiskey Dreams... van Christina LaRocca me op. De in New York geboren en opgegroeide singer-songwriter opereert al enkele jaren vanuit Los Angeles en bracht al een tweetal albums uit. Met het uitstekende These Are My Whiskey Dreams... moet ze in staat worden geacht om in  bredere kring aandacht te trekken, want het album staat vol met aansprekende en lekker in het gehoor liggende songs. 

In de openingstrack A Man Like You maakt Christina LaRocca direct duidelijk wat haar sterkste wapen is, want haar soulvolle strot knalt werkelijk uit de speakers. De stem van de Amerikaanse singer-songwriter met Italiaanse wortels is niet alleen soulvol, maar ook verrassend krachtig en rauw. Het is een stem waarmee ze je direct bij de strot grijpt en dit ook blijft doen. 

Ook in muzikaal opzicht imponeert de muzikante uit Los Angeles. These Are My Whiskey Dreams... staat bol van de invloeden uit de soul, maar kan ook uit de voeten met blues, country en pop. Hier blijft het niet bij, want de soulvolle openingstrack slaat aan het eind om in een reggae deuntje. En zo verrast These Are My Whiskey Dreams... veel vaker. 

Ik had nog nooit van Christina LaRocca gehoord, maar in de Los Angeles scene moet ze de afgelopen jaren indruk gemaakt hebben. Op haar album krijgt ze niet alleen gezelschap van een aantal uitstekende muzikanten, maar ook van een aantal producers die hun sporen in de muziek meer dan verdiend hebben. Zo gaven onder andere Andros Rodriguez (Pharrell, Justin Timberlake, Christina Aguilera) en Alex Arias (Cher, Santana, Joe Cocker) act de presence en dat hoor je. 

These Are My Whiskey Dreams...  is door de inzet van geweldige muzikanten en meerdere ervaren producers voorzien van een lekker afwisselend geluid. Het is een geluid dat varieert van moddervet en soulvol tot stemmig en ingetogen. Wanneer de instrumentatie flink wordt aangezet zingt Christina LaRocca de pannen van het dak, maar wanneer gas terug wordt genomen overtuigt ze net zo makkelijk met fraaie en emotievolle vocalen. De instrumentatie en productie zijn steeds perfect afgestemd op de krachtige stem van de singer-songwriter uit Los Angeles, wat de songs op het album een flink stuk optilt. 

These Are My Whiskey Dreams... is bij vlagen een uitstekend rootsalbum, maar het is ook een album dat opzichtig flirt met hitgevoelige pop. Christina LaRocca doet dit wel op zeer smaakvolle wijze, waardoor de lichtvoetige songs met een sprankje zomer niet al te zeer uit de toon vallen, al is de zomerhit Smoke Marijuana wel een stuk zwakker dan de intense songs waarin Christina LaRocca de soul uit haar tenen laat komen. 

Aan het eind van het album laat de Amerikaanse singer-songwriter ook nog eens horen dat ze met stevigere rock uit de voeten kan. Ook net wat minder geslaagd dan de meer roots georiënteerde songs op de rest van het album, maar de stem van Christina LaRocca kan het absoluut aan. 

Wanneer ik luister naar These Are My Whiskey Dreams... weet ik zeker dat er nog veel meer in zit, maar ook dit album is al veel te goed om te laten  liggen, al is het maar omdat een aantal songs goed zijn voor kippenvel. Erwin Zijleman

De muziek van Christina LaRocca is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://christinalarocca.bandcamp.com/album/these-are-my-whiskey-dreams.