16 juli 2023

Alaska Reid - Disenchanter

Alaska Reid maakt het soort indiepop en indierock dat momenteel heel veel wordt gemaakt, maar door de fraaie productie, de persoonlijke songs en de bijzondere zang is Disenchanter een album dat er zeker toe doet
Alaska Reid is nog lang niet zo bekend als de sterren binnen de indiepop en indierock van het moment, maar de jonge Amerikaanse muzikante komt er aan. Haar debuutalbum Big Bunny viel op door een eigenzinnige productie, maar ook door songs met een eigenwijs randje. Op Disenchanter is Alaska Reid verder gegroeid. Haar stem klinkt nog wat karakteristieker dan op haar debuut en voorziet haar muziek van een bijzonder eigen geluid. Het is een geluid waaraan ook producer A.G. Cook avontuur bijdraagt, zonder de lekker in het gehoor liggende popsong te vergeten. Het is veel te druk in de genres waarbinnen Alaska Reid zich beweegt, maar Disenchanter moet absoluut op gaan vallen.



Alaska Reid vist in dezelfde vijver als een heleboel andere jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indiepop en indierock, maar haar helemaal aan het eind van 2020 verschenen debuutalbum Big Bunny maakte me op zijn minst nieuwsgierig naar het nieuwe album van de muzikante uit Los Angeles. 

De in Montana opgegroeide Alaska Reid beproefde al op hele jonge leeftijd haar geluk in de muziekscene van Los Angeles, maar dat ging in eerste instantie met vallen en opstaan. Met Big Bunny wist ze zich wat mij betreft te onderscheiden met een veelkleurig geluid, dat zich op subtiele wijze bewoog tussen meerdere genres en op behendige wijze maneuvreerde op het koord tussen mainstream en indie. 

Big Bunny werd flink opgetild door de bijdragen van producers A.G. Cook en Rodaidh McDonald, die het album voorzagen van een aantrekkelijk maar ook eigenzinnig geluid, waarin de persoonlijke songs van Alaska Reid uitstekend gedijden. Deze week keert Alaska Reid terug met Disenchanter, dat de lijn van haar debuutalbum doortrekt, maar een stuk volwassener klinkt. 

De Amerikaanse muzikante maakte ook haar tweede album met producer A.G. Cook, die vooral bekend is van zijn werk voor Charli XCX, maar ook albums van onder andere Lady Gaga, Jónsi en Caroline Polachek produceerde. A.G. Cook heeft nog niet dezelfde status als bijvoorbeeld Jack Antonoff, maar met Disenchanter van Alaska Reid levert hij vakwerk af. 

De jonge Amerikaanse muzikante viel op haar debuutalbum op met persoonlijke songs en een veelheid aan invloeden, maar zeker ook met een bijzondere stem. Alaska Reid zingt net zo fluisterzacht als bijvoorbeeld Phoebe Bridgers, maar ze beschikt ook over een karakteristiek stemgeluid. Ik vind de zang op Disenchanter persoonlijk erg sterk, maar ik kan me ook voorstellen dat de bijzondere manier van zingen van Alaska Reid op de zenuwen kan werken. Zelf hou ik wel van het zachte, maar soms ook wat onvaste en dynamische stemgeluid van de muzikante uit Los Angeles, dat voor mij oprecht klinkt. 

Ook op haar tweede album kan Alaska Reid weer lastig kiezen tussen de genres waarin ze uit de voeten kan. Een deel van de songs is vooral gitaar georiënteerd en schuift op richting indierock met hier en daar een behoorlijk ruw randje, maar wanneer de synths van A.G. Cook de gitaren verdringen is de muziek van Alaska Reid weer meer indiepop dan indierock. Indiepop en indierock vormen de basis van de meeste songs op het album, maar ook dit keer zijn er incidentele uitstapjes richting andere genres, waaronder indiefolk, waarin de stem van de Amerikaanse muzikante weer heel anders klinkt. 

Disenchanter klinkt in muzikaal en vocaal opzicht volwassener dan het debuutalbum van Alaska Reid en ook haar songs zijn gegroeid. Het zijn ook dit keer persoonlijke songs, die vaak in het hokje ‘coming of age’ songs passen. Op het eerste gehoor klinkt het album misschien als het zoveelste album van een jonge vrouwelijke singer-songwriter die met flink wat melancholie de stappen op het pad naar volwassenheid bezingt, maar Alaska Reid tikt wat mij betreft een bovengemiddeld niveau aan, hierbij zeker geholpen door de productie van A.G. Cook, die er voor heeft gezorgd dat Disenchanter een stuk eigenzinniger klinkt dan de meeste andere albums in het genre. Al met al is de conclusie gerechtvaardigd dat Alaska Reid de belofte van haar debuut helemaal waar maakt. Erwin Zijleman

De muziek van Aalska Reid is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://alaskareid.bandcamp.com/album/disenchanter.


Disenchanter van Alaska Reid is verkrijgbaar via de Mania webshop: