02 juli 2023

Brigid Mae Power - Dream From The Deep Well

De Ierse muzikante Brigid Mae Power bouwt gestaag door aan een rijk oeuvre, waarin invloeden van de folk uit verleden en heden op zeer fraaie wijze samenvloeien met haar bijzondere stem
Brigid Mae Power levert deze week haar vierde album af en na drie uitstekende albums ligt de lat hoog. Dream From The Deep Well bevat een aantal inmiddels bekende ingrediënten, waaronder uiteraard de mooie maar ook bijzondere stem van de Ierse muzikante en een instrumentatie waarin niet alleen invloeden uit het verleden en het heden worden verwerkt, maar waarin ook ruimte is voor invloeden uit meerdere genres. Dream From The Deep Well is onmiskenbaar een Brigid Mae Power album, maar album nummer vier klinkt ook net weer wat anders dan zijn drie voorgangers. Net als deze voorgangers is het wederom een album van hoge kwaliteit. Aanrader dus.



Dream From The Deep Well is het vierde album in zeven jaar tijd van de in Londen geboren maar Ierse muzikante Brigid Mae Power. Het is de opvolger van Brigid Mae Power uit 2016, The Two Worlds uit 2018 en Head Above The Water uit 2020 en dat zijn drie bijzondere albums. Hele bijzondere albums zelfs wat mij betreft. 

Brigid Mae Power neemt je op deze albums door haar stem en manier van zingen in eerste instantie mee terug naar de Britse folk van een aantal decennia geleden, maar in muzikaal opzicht passen haar albums in meerdere hokjes. Zo hoorde ik op alle drie de albums ook invloeden uit de Laurel Canyon folk, psychedelische folk en psychedelica in bredere zin van het woord, maar met name het debuutalbum van de Ierse muzikante liet ook echo’s horen van de zweverige muziek die in de jaren 80 werd gemaakt door onder andere The Cocteau Twins, terwijl Head Above The Water juist wat meer invloeden uit de countrymuziek liet horen. 

Alle albums van Brigid Mae Power vallen tot dusver op door fraaie organische klanken en een bijzondere stem. Ik kan me goed voorstellen dat lang niet iedereen gecharmeerd zal zijn van de stem van Brigid Mae Power en haar manier van zingen, maar zelf had ik geen moeite met de vocalen op de eerste drie albums van de Ierse singer-songwriter. Integendeel. 

Dream From The Deep Well is zoals gezegd al het vierde album van Brigid Mae Power en het is een album dat deels in het verlengde ligt van zijn voorgangers, maar ook net wat andere accenten legt. Ook op Dream From The Deep Well eist de stem van Brigid Mae Power onmiddellijk de aandacht op. Het is een stem die haar songs voorzien van een traditioneel tintje en het is ook dit keer een stem waar je van houdt of niet. 

Vergeleken met de vorige drie albums van de Ierse muzikante vind ik de muziek op het nieuwe album nog net wat mooier. Dream From The Deep Well klinkt wat warmer en toegankelijker dan zijn voorgangers en dit tilt de zang van Brigid Mae Power verder op. Het warme geluid bevat bovendien flink wat bijzondere en zonder uitzondering fraaie accenten van meerdere instrumenten. 

Ook op haar nieuwe album werkt Brigid Mae Power samen met haar inmiddels ex-man Peter Broderick, die het album samen met haar produceerde. Ik ben er nog steeds niet uit of Dream From The Deep Well nu traditioneler of juist moderner klinkt dan zijn drie voorgangers, want ik hoor bewegingen in beide richtingen. Ik hou het er maar op dat de muziek van Brigid Mae Power zowel associaties kan oproepen met uiteenlopende folkies uit de jaren 60 en 70 als met de eigenzinnige folkies van dit moment. Van Judee Sill en Karen Dalton tot Beth Orton en Laura Marling en weer terug. 

De bijzondere mix van oud en nieuw maakt van Dream From The Deep Well een mooi en eigenzinnig album. Ook dit keer domineren de invloeden uit de folk, maar ook invloeden uit de psychedelica en country hebben hun weg gevonden naar de muziek van de Ierse muzikante, die ook een vleugje pop niet schuwt. 

Dream From The Weep Well bevat naast twee traditionals en een mooie versie van Tim Buckley’s I Must Have Been Blind acht nieuwe songs van Brigid Mae Power en het zijn songs die stuk voor stuk horen bij haar beste songs tot dusver. Ik was zeer gecharmeerd van de eerste drie albums van de Ierse muzikant en dat ben ik ook van het uitstekende Dream From The Deep Well dat nog wat beter is. Erwin Zijleman

De muziek van Brigid Mae Power is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikante: https://brigidmaepower.bandcamp.com/album/dream-from-the-deep-well.


Dream From The Deep Well van Brigid Mae Power is verkrijgbaar via de Mania webshop: