08 juli 2023

Julie Byrne - The Greater Wings

De Amerikaanse muzikante Julie Byrne keert na lange afwezigheid terug met een album dat door rouw is getekend, maar dat ook betovert met prachtige klanken en met wonderschone en emotievolle zang
Na twee jaarlijstjesalbums hebben we lang moeten wachten op het derde album van Julie Byrne. Er gebeurde de afgelopen jaren nogal wat in het leven van Julie Byrne, met de trieste dood van haar muzikale kompaan Eric Littman als triest dieptepunt, en dat heeft zijn sporen nagelaten op het behoorlijk donkere The Greater Wings. Het derde album van Julie Byrne is echter ook een album van een bijna ongekende schoonheid. De songs zijn persoonlijk en intiem, de klanken en arrangementen prachtig, maar het is ook dit keer de stem van Julie Byrne die de meeste indruk maakt. De Amerikaanse muzikante beschikt over een mooie en karakteristieke stem, maar het is er ook een die je dankzij alle emotie stevig bij de strot grijpt. Prachtalbum.Julie Byrne haalde met heel veel overtuiging mijn jaarlijstjes over 2014 en 2017 met haar eerste twee albums. Rooms With Walls And Windows uit 2014 en Not Even Happiness uit 2017 maakten diepe indruk met betrekkelijk sober ingekleurde folksongs, waarin de prachtige stem van Julie Byrne de meeste aandacht opeiste. 
Na Not Even Happiness, waarop Julie Byrne haar ingetogen folk verrijkte met subtiele elektronica, is het helaas zesenhalf jaar stil geweest rond de muzikante uit New York. 

Julie Byrne stond in eerste instantie veel op het podium en kreeg hierna te maken met een lange periode van isolement door de coronapandemie. Toen ze eindelijk was begonnen aan het opnemen van haar derde album overleed muzikale vriend, producer en voormalige geliefde Eric Littmann onverwacht op slechts 31-jarige leeftijd, waardoor de opvolger van Not Even Happiness nog meer vertraging opliep. De Amerikaanse muzikante maakte het album uiteindelijk af met producer Alex Somers, die onder andere werkte met Julianna Barwick en Sigur Rós. 

Ook The Greater Wings is een album waarop invloeden uit de folk en de mooie stem van Julie Byrne centraal staan, maar het album slaat vergeleken met zijn twee voorgangers ook andere wegen in. Producer Alex Somers drukt in een aantal tracks zijn stempel op het album met zweverige strijkers en wolken elektronica, maar in de meeste tracks staan de akoestische gitaar en de stem van Julie Byrne nog altijd centraal. 

The Greater Wings is, mede door de gebeurtenissen die aan het album vooraf gingen en met name het overlijden van muzikale kompaan Eric Littmann, een donker en melancholisch album geworden, maar het is door de bijzondere klanken en de prachtige zang ook een betoverend mooi album. Julie Byrne maakte op haar eerste twee albums al indruk met haar karakteristieke stem en deze heeft op The Greater Wings alleen maar aan kracht gewonnen. De zang, die centraal staat in de mix, is song na song wonderschoon, maar Julie Byrne zingt ook met nog meer emotie dan we van haar gewend waren, wat met grote regelmaat kippenvelmomenten oplevert. 

Persoonlijk was ik zeer gecharmeerd van het betrekkelijk sobere geluid op Rooms With Walls And Windows en Not Even Happiness, dat zowel invloeden uit de Britse folk en Laurel Canyon folk uit het verleden als flarden van de indiefolk van het moment bevatte. Het is een geluid dat op het derde album van Julie Byrne is verrijkt met hier en daar stevig aangezette klankentapijten en dat pakt verrassend goed uit. 

De muziek van Julie Byrne blijft ondanks de zo nu en dan overtrekkende wolken strijkers of elektronica behoorlijk ingetogen, maar er gebeurt wel meer op het album, zonder dat dit de intimiteit van de songs van Julie Byrne in de weg zit. De persoonlijke songs van de Amerikaanse muzikante strelen nog altijd genadeloos het oor, maar ze zijn door de toegevoegde dynamiek en het rijkere kleurenpalet ook spannender en onderscheidender. 

De muzikante uit New York timmerde met haar eerste twee albums stevig aan de weg, maar moet met The Greater Wings helaas weer zo ongeveer opnieuw beginnen. Dat doet ze ook nog eens op een moment waarop de muziekwereld normaal gesproken begint aan een zomerslaap, maar aan de schoonheid en kracht van het derde album van Julie Byrne valt wat mij betreft niet te ontkomen. Dat The Greater Wings na Rooms With Walls And Windows en Not Even Happiness mijn jaarlijstje gaat halen lijkt me dan ook zeker. Erwin Zijleman

De muziek van Julie Byrne is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://juliembyrne.bandcamp.com/album/the-greater-wings.


The Greater Wings van Julie Byrne is verkrijgbaar via de Mania webshop: