28 juli 2023

Lori McKenna - 1988

Lori McKenna levert de afgelopen paar jaren geweldige albums af en ook het wederom door Dave Cobb geproduceerde 1988 is weer een rootsalbum dat niet onder doet voor de beste albums in het genre
De meeste jonge countryzangeressen van het moment kiezen in hun teksten voor de in het genre vertrouwde thema’s als mislukte liefdes en onbetrouwbare mannen. Lori McKenna kijkt daarentegen terug op een inmiddels 35 jaar durend huwelijk en het opvoeden van vijf kinderen. In muzikaal opzicht wijkt de singer-songwriters uit Massachusetts minder af van de norm, want 1988 is een zeer aansprekend rootsalbum, dat net als zijn voorgangers prachtig is geproduceerd door de zeer gewilde producer Dave Cobb. De producer uit Nashville heeft 1988 voorzien van een mooi en veelkleurig gitaargeluid, waarin de fraai doorleefde stem van Lori McKenna uitstekend tot zijn recht komt. Weer een topalbum van de Amerikaanse muzikante.



De Amerikaanse singer-songwriter Lori McKenna schaarde zich met het in 2004 verschenen Bittertown, overigens al haar vierde album, onder de grote beloften binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Die belofte zou ze in de jaren die volgden waarmaken als songwriter voor menig muzikant in Nashville, maar de albums die Lori McKenna zelf maakte na Bittertown sneeuwden helaas stuk voor stuk wat onder, deels omdat ze toch net wat minder goed waren dan het geweldige album uit 2004. 

De revanche kwam in 2016 met het uitstekende, door Nashville wonderboy Dave Cobb geproduceerde, The Bird & The Rifle, dat liet horen dat Lori McKenna met de besten in het genre mee kon. De Amerikaanse muzikante wist het hoge niveau van The Bird & The Rifle vast te houden op The Tree uit 2018 en op The Balladeer uit 2020, die ook allebei door Dave Cobb werden geproduceerd. Na een stilte van precies drie jaar is deze week een nieuw album van Lori McKenna verschenen en 1988 is er in geslaagd om het hoge niveau van zijn drie voorgangers te continueren. 

De titel van het album, die uiteraard associaties oproept met 1989 van Taylor Swift, verwijst naar het jaar waarin Lori McKenna in het huwelijk trad, wat dit jaar 35 jaar geleden is. Lori McKenna, die opgroeide op het platteland in Massachusetts, waar ze nog steeds woont, trouwde jong en kreeg niet veel later haar eerste kind. Ze heeft er inmiddels vijf en kijkt op 1988 terug op 35 jaar gezinsleven. Het is een onderwerp dat ook op de vorige albums van Lori McKenna met enige regelmaat voorbij kwam, waardoor ze in tekstueel opzicht wat afwijkt van de norm binnen de countrymuziek, waarin foute mannen en ongelukkige liefdes zo vaak centraal staan. 

Op haar vorige drie albums werkte Lori McKenna samen met topproducer Dave Cobb en deze is ook op 1988 gelukkig weer van de partij. De veelgevraagde Nashville producer heeft ook 1988 weer voorzien van een prachtig geluid waarin de gitaren centraal staan en tekent zelf ook voor bijzonder mooi gitaarwerk. Net als zoveel andere Dave Cobb producties klinkt het nieuwe album van Lori McKenna aangenaam vol maar zonder opsmuk en bovendien tijdloos. 

Lori McKenna schreef de afgelopen decennia songs voor flink wat aanstormende talenten in Nashville en ook op 1988 laat ze weer horen dat ze een zeer getalenteerd songwriter is. De songs op 1988 liggen bijzonder lekker in het gehoor en blijven ook makkelijk hangen, maar het zijn ook songs die na meerdere keren horen nog makkelijk overtuigen. Vergeleken met haar vroege albums klinkt de stem van Lori McKenna wat ruwer en doorleefder, maar persoonlijk vind ik dat haar stem met de jaren alleen maar mooier is geworden. 

Ik hou persoonlijk wel van flink wat melancholie in country- en folksongs zoals ook Lori McKenna die maakt. Lori McKenna is over het algemeen wat positiever ingesteld dan de meeste van haar collega’s, al is het ook in haar leven niet alleen rozengeur en maneschijn, maar de nostalgie die doorklinkt in haar songs zorgt er voor dat 1988 qua sfeer niet heel veel afwijkt van de wat donkerdere albums in het genre. 

Lori McKenna is, zeker in Nederland, helaas niet heel bekend, al heeft ze met haar vorige drie albums ook hier aandacht getrokken. Die aandacht verdient ze ook weer met het uitstekende 1988, dat laat horen dat de muzikante uit Massachusetts niet onder doet voor de erkende smaakmakers in het genre. Erwin Zijleman


1988 van Lori McKenna is verkrijgbaar via de Mania webshop: