donderdag 6 november 2014

Anthony D'Amato - The Shipwreck From The Shore

Er zijn heel veel singer-songwriters die teruggrijpen op de grote singer-songwriters uit het verre verleden, maar er zijn er niet veel die vervolgens overeind blijven en voorkomen dat je uiteindelijk toch maar weer een klassieker uit de platenkast trekt. 

Luister naar The Shipwreck From The Shore van de uit Blairstown, New Jersey, afkomstige Anthony D’Amato en je hoort aan de ene kant echo’s uit een inmiddels ver verleden, maar aan de andere kant ook een eigentijds geluid dat zo fris is als een lentebriesje. 

In de echo’s uit het verleden hoor ik heel veel van Paul Simon en Paul McCartney (in beide gevallen het gevoel voor memorabele popliedjes) en ook flink wat van staatgenoot Bruce Springsteen (het gevoel voor grootse en meeslepende popsongs). Hiernaast hoor ik veel van grote en minder grote namen uit de 70s waar ik maar niet op kan komen, wat ook kan betekenen dat de echo’s uit het verleden subtieler zijn dan het bovenstaande doet vermoeden. 

Hier blijft het echter niet bij, want The Shipwreck From The Shore schiet meerdere kanten op. De songs van Anthony D’Amato zijn in een aantal gevallen groots en aanstekelijk, maar de Amerikaan is ook niet bang voor behoorlijk ingetogen folksongs, die zowel een tijdloos als eigentijds karakter kunnen hebben. 

De grootse en aanstekelijke songs van Anthony D’Amato zijn voorzien van een stevige popinjectie en een flinke dosis E-Street Band, terwijl de meer ingetogen songs beginnen bij Bob Dylan en Leonard Cohen en eindigen bij Bon Iver. Een aantal muzikanten uit de band van laatstgenoemde dragen overigens, samen met leden van Megafaun, bij aan het opvallende geluid op The Shipwreck From The Shore. 

Het is een geluid dat varieert van ingetogen akoestische gitaren tot zwaar aangezette blazers, waardoor The Shipwreck From The Shore een opvallend veelzijdige plaat is. Het is een plaat die mij in eerste instantie inspireerde tot het associëren met de betere platen uit mijn platenkast, maar inmiddels kan ik het officiële debuut van Anthony D’Amato (hij bracht in eigen beheer al eens een aantal platen uit) ook zonder de associaties met de muziek van anderen waarderen en hoor ik dat de Amerikaan ook een bijzondere eigen inbreng heeft. 

The Shipwreck From The Shore is een plaat met bijzonder knap gemaakte maar ook buitengewoon lekker in het gehoor liggende popliedjes. Het is een plaat die het uitstekend doet wanneer je even achterover wilt leunen, maar Anthony D’Amato heeft ook genoeg te bieden om de nauwkeurigere en meer diepgaande luistertest te doorstaan. 

In eerste instantie vond ik het een leuke en vooral hele lekkere plaat, maar wanneer een debuterend singer-songwriter steeds weer opnieuw weet te imponeren met tien geweldige en soms zelfs bijna perfecte popliedjes moet er meer aan de hand zijn. Anthony D’Amato zou met The Shipwreck From The Shore zomaar eens heel groot kunnen worden. Of dat ook echt gaat lukken moeten we natuurlijk afwachten, maar dit debuut is er zeker goed genoeg voor. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd  Koop bij bol.com  LP