vrijdag 1 juli 2016

Western Centuries - Weight Of The World

Weight Of The World van Western Centuries vond ik een tijdje geleden in mijn mailbox en viel direct op door het wat ouderwets aandoende artwork. Het past wel bij de muziek van de band, want ook deze is geworteld in tradities. 

Western Centuries bestaat uit vijf muzikanten die hun sporen in de Amerikaanse rootsmuziek ruimschoots verdiend hebben, maar wiens namen alleen bij zeer fanatieke fans van het genre een belletje zullen doen rinkelen. 


De enige bekende naam die ik tegen kwam was die van producer Bill Reynolds, die ik ken als lid van Band Of Horses. Reynolds nam de vijf gelouterde muzikanten mee naar zijn studio in Nashville, waar Weight Of The World op de band werd geslingerd. 


De muziek van Western Centuries is zoals gezegd geworteld in tradities. De band verwerkt vooral invloeden uit de country in haar muziek, maar verrijkt deze invloeden vervolgens met allerlei andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, waaronder invloeden uit de bluegrass, honky tonk en Zydeco. Hier blijft het niet bij, want de muzikanten van Western Centuries maken ook geen geheim van hun liefde voor rhythm & blues en rock ’n roll. 


Het instrumentarium op de plaat voldoet aan de verwachtingen die op basis van het bovenstaande worden gewekt en is lekker vol met veel gitaren en hiernaast fraaie bijdragen van pedal steel en viool. Overigens mag ook de zeer competent spelende ritmesectie niet onvermeld blijven, want deze voorziet de muziek van Western Centuries van veel swing en schwung. 


Western Centuries bestaat uit vijf muzikanten die allemaal hun eigen muzikale bagage hebben meegenomen, waardoor de plaat heerlijk veelzijdig is. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat Western Centuries beschikt over maar liefst drie geweldige songwriters en zangers. 


Het levert een plaat op die buiten het rootssegment waarschijnlijk geen zieltjes gaat winnen, maar voor liefhebbers van traditionele Amerikaanse rootsmuziek valt er op Weight Of The World veel te genieten. Western Centuries maakt immers niet alleen indruk met veelzijdige rootsmuziek en prima songs, maar weet deze ook op gloedvolle en ge√Įnspireerde wijze te vertolken. 


Ik geef toe dat het mij in eerste instantie net wat te traditioneel was, maar inmiddels heeft deze prima plaat me toch te pakken. Erwin Zijleman