zaterdag 2 juli 2016

Maren Morris - Hero

Maren Morris werd op 10 april 1990 geboren in Dallas, Texas, maar debuteerde desondanks al ruim tien jaar geleden met haar eerste plaat en staat ook al een decennium op het podium. 

Het is ervaring die goed van pas kwam toen ze eerder dit jaar de studio indook voor het opnemen van haar major debuut. Hero is een plaat waar in de Verenigde Staten heel druk over wordt gedaan en daar valt niet zoveel op af te dingen. 


Maren Morris heeft immers samen met producer Busbee en flink wat uitstekende muzikanten een plaat gemaakt waarop smaakvolle invloeden uit de country en een goed gevoel voor perfecte popliedjes prachtig in harmonie zijn. 


Hero sluit hierdoor naadloos aan op het geweldige Pageant Material van Kacey Musgraves (voor mij nog altijd een van de beste platen van 2015), maar raakt ook aan de onlangs verschenen plaat van Brandy Clark en het pionierswerk van Miranda Lambert en Gretchen Wilson. 


De naam Busbee deed bij mij geen belletje rinkelen, maar de Amerikaan blijkt een enorme staat van dienst te hebben als songwriter en producer en kan tot dusver zowel uit de voeten in het popsegment als in de Nashville country. Op Hero van Maren Morris vallen beide werelden prachtig samen en blijkt Busbee verantwoordelijk voor een kunststukje. 


Hero is een prachtig klinkende plaat die vol kan gaan voor gloedvolle pop, maar ook de meer ingetogen en met meer emotie doorspekte countrypop zeker niet schuwt. En waar veel van de soort- en leeftijdgenoten van Maren Morris kiezen voor de pop, wint op Hero uiteindelijk de country. 


De instrumentatie op en productie van Hero zijn van zeer hoog niveau, maar Maren Morris kan er zelf ook wat van. Ze heeft een krachtige stem die het goed doet in het countrysegment, maar ook uitstekend overweg kan met radiovriendelijke popmuziek. Net als Kacey Musgraves maakt Maren Morris countrypop die bijzonder lekker in het gehoor ligt en die vrijwel continu goed is voor een glimlach. 


Vergeleken met Kacey Musgraves maakt Maren Morris muziek die wat minder stevig verankerd is in de country en ook voorzichtige invloeden uit de soul en R&B niet schuwt. Hero is hierdoor wat lichtvoetiger dan de gemiddelde countrypop plaat uit Nashville en lijkt minder geschikt voor countrypuristen of een ieder die alleen alternatieve country tot zich neemt. 


Wanneer je, net als ik, niet vies bent van country met flink wat invloeden uit de pop en niet alleen ontvankelijk bent voor tranen maar ook voor zonnestralen, is Hero echter een heerlijke plaat. Maren Morris laat zich op Hero in vocaal opzicht gelden, maar schreef ook mee aan alle songs. Alle reden dus om deze dame vanaf nu nauwlettend in de gaten te gaan houden. Erwin Zijleman