donderdag 14 juli 2016

Moon Bros - These Stars

Moon Bros is de band rond de Amerikaanse muzikant Matt Schneider. Schneider heeft een verleden in de postrock uit Chicago, maar maakt als Moon Bros muziek met vooral invloeden uit de folk en de alt-country. 

Samen met leden van onder andere Tortoise, Iron & Wine en Cairo Gang heeft Matt Schneider een plaat van een enorme schoonheid gemaakt, die vooral aan het einde van de dag goed tot zijn recht komt. 

De 35 minuten muziek op These Stars worden gedomineerd door inventief akoestisch gitaarspel, een prachtig weemoedig klinkende pedal steel en subtiele bijdragen van onder andere mondharmonica en percussie. 

Zang speelt lang niet altijd een dominante rol op de plaat en heel erg is dat niet, want Matt Schneider is geen groot zanger. Als gitarist maakt hij aanzienlijk meer indruk, want het fingerpicking gitaarspel is meer dan eens onnavolgbaar. 

Zeker als de muzikanten mogen experimenteren en de song met een kop en een staart even uit het oog wordt verloren, valt er veel te genieten op These Stars en creëert Moon Bros een hele bijzondere sfeer. Wanneer vocalen worden ingezet doet de muziek van Moon Bros af en toe denken aan die van Calexico, maar dan wel Calexico met een postrock injectie. 

Bij eerste beluistering moest ik nog wel wat wennen aan de zang en aan het soms wat rommelige geluid op These Stars, maar wanneer je eenmaal gewend bent geraakt aan de muziek van Moon Bros slagen Matt Schneider en zijn medemuzikanten er in om je mee te nemen naar een andere wereld. Het is wereld zonder haast en zonder afleiding, waarin je kunt genieten van iedere noot. 

Het bovenstaande suggereert misschien dat These Stars een plaat is vol hoogstaande muziek, maar dat is zeker niet het geval. Moon Bros maakt immers muziek die niet alleen muzikaal vuurwerk laat horen, maar die ook heerlijk kan rammelen, waarmee de band het hokje lo-fi alt-country heeft uitgevonden. Het rammelende karakter van These Stars geeft de plaat extra charme, maar draagt ook nadrukkelijk bij aan de bijzondere sfeer die Moon Bros weet te creëren. 

Mijn advies: wacht even tot de zon onder is en geniet dan van de bijzondere muziek op These Stars van Moon Bros. Erwin Zijleman