13 februari 2017

Chuck Prophet - Bobby Fuller Died For Your Sins

De Amerikaanse gitarist Chuck Prophet trad halverwege de jaren 80 toe tot de uit Tucson, Arizona, afkomstige band Green On Red. 

De band stond altijd wat in de schaduw van Paisley Underground grootheid The Dream Syndicate, maar maakte een aantal zeer memorabele platen, die ook absoluut hebben bijgedragen aan het ontstaan van de alt-country een paar jaar later. 


Chuck Prophet speelde uiteindelijk maar een paar jaar in Green On Red en begon aan het eind van de jaren 80 aan een solocarrière. 


Deze solocarrière heeft inmiddels een dozijn platen opgeleverd, waarvan ik er een aantal mis, maar ook een aantal koester. 


Sinds het uit 1997 stammende Homemade Blood, volgens velen de beste soloplaat van Chuck Prophet, is de Amerikaan verrassend constant en ook op zijn nieuwe plaat maakt de Amerikaanse singer-songwriter weer indruk. 


Op Bobby Fuller Died For Your Sins vertelt Chuck Prophet zoals altijd mooie en indringende verhalen en verrast hij met songs waarin uiteenlopende invloeden aan elkaar worden gesmeed. 


In tekstueel opzicht is het weer genieten met verhalen die variëren van het levensverhaal van de onder verdachte omstandigheden overleden 60s cultheld Bobby Fuller, een aanklacht tegen politiegeweld in de Verenigde Staten of een eerbetoon aan de grote muzikanten die 2017 niet gehaald hebben. 


Bobby Fuller Died For Your Sins bevat flink wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, maar citeert ook uit de archieven van de Paisley Underground, de indie-rock en rock ’n roll in meer algemene zin. 


Chuck Prophet is zijn voorliefde voor de psychedelische muziek uit de jaren 70 nooit kwijt geraakt, maar laat zich tegenwoordig niet meer in een hokje duwen. In twee van de wat meer uitbundige songs op de plaat raakt hij even aan het grootse werk van Bruce Springsteen, maar vaker hoor ik raakvlakken met het cynisme van Elvis Costello, de rauwe doorleving van Lou Reed of de songwriting skills van Ray Davies (The Kinks). Een vleugje van de bravoure van Billy Idol en de toegankelijke popsongs van The Cars maken het af. 


Chuck Prophet noemt zijn muziek zelf California Noir en dat vind ik zelf wel een mooie omschrijving. In de muziek van Chuck Prophet klinken immers altijd wel wat Californische zonnestralen door, maar op hetzelfde moment is er altijd zijn in vitriool gedoopte pen en zijn wat weemoedige stem. 


Op Bobby Fuller Died For Your Sins komen 13 songs voorbij en ze zijn allemaal even goed. En ze worden allemaal steeds beter. Chuck Prophet maakt op zijn nieuwe plaat tijdloze muziek, maar het is muziek vol urgentie en vol avontuur. En uiteraard songs vol geweldig gitaarwerk. 


Bij eerste beluistering vond ik het zoals altijd vooral heel aangenaam, maar inmiddels komt in iedere song op de plaat de pure klasse van Chuck Prophet boven drijven. Wereldberoemd gaat hij er niet mee worden, maar muziekliefhebbers met een rock ’n roll hart kunnen hier echt met geen mogelijkheid omheen. Erwin Zijleman