06 februari 2017

Rebecca Loebe - Blink

Na haar afstuderen aan het befaamde Berklee College of Music in Boston, Massachusetts, begon Rebecca Loebe in 2004 aan een onzeker bestaan als muzikant. 

Het heeft tot dusver een eindeloze reeks concerten, een handvol in eigen beheer uitgebrachte platen en “15 minutes of fame” opgeleverd. 


Die 15 minutes of fame stammen uit 2011 toen Rebecca Loebe haar opwachting mocht maken in de Amerikaanse tv-show The Voice (een Nederlandse uitvinding). 


Met een bijzondere versie van Nirvana’s Come As You Are wist Rebecca Loebe de stoelen van Christina Aguilera en Maroon 5 zanger Adam Levine om te draaien en was ze even een vreemde eend in de bijt bij een zeer populair maar in artistiek opzicht natuurlijk niet bijster interessant tv-programma. 


Haar optreden in The Voice leverde tijdelijk wat extra aandacht en enkele optredens in het buitenland op, maar voor het vorige week verschenen Blink was wederom een flinke crowdfunding campagne noodzakelijk. 


Ik heb Rebecca Loebe één keer zien optreden als support-act en was direct onder de indruk van haar bijzondere talenten. Die bijzondere talenten komen ook direct aan de oppervlakte bij beluistering van Blink. 


Rebecca Loebe heeft een bijzonder aangename, krachtige en veelzijdige stem en het is een stem die in meerdere uithoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten kan. Op Blink kiest de vanuit Austin, Texas, opererende singer-songwriter vooral voor lekker in het gehoor liggende songs met invloeden uit de country, folk, rock en pop. 


De liefhebber van doorleefde rootsmuziek vindt het waarschijnlijk net wat te lichtvoetig, maar rootsliefhebbers die niet vies zijn van een beetje pop en rock vinden op Blink veel van hun gading. 


Blink is voorzien van een volle en verzorgd klinkende productie en een mooi gloedvol en organisch geluid. Het is een voorzichtig broeierig geluid zonder opsmuk dat perfect past bij de mooie vocalen op de plaat. 


Rebecca Loebe raakt met haar vocalen af en toe aan Jewel, maar kan met haar stem ook allerlei andere kanten op. Op Blink kan Rebecca Loebe lieflijk fluisteren, met een emotievolle snik ontroeren of stevig uithalen met een soulvolle strot. Het maakt van Blink een veelzijdige plaat, die vrijwel uitsluitend indruk maakt. 


Vooral de stem van Rebecca Loebe raakt bij mij voortdurend de juiste snaar, maar ook de warme instrumentatie en productie, de mooie verhalen en de knap in elkaar stekende songs maken bij iedere beluistering meer indruk. 


Ik heb een enorm zwak voor vrouwelijke singer-songwriters waardoor de lat in deze hoek inmiddels ontiegelijk hoog ligt, maar Rebecca Loebe heeft met Blink een plaat gemaakt die wat mij betreft mee kan met het allerbeste. Blink zal het waarschijnlijk moeten doen met bescheiden aandacht, maar wat is dit een geweldige plaat van Rebecca Loebe. Erwin Zijleman