12 februari 2017

Jesca Hoop - Memories Are Now

Het is al weer tien jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop voor het eerst opdook en haar debuut Kismet was een plaat waarmee ze zich direct wist te onderscheiden van haar soortgenoten. 

Dit was deels de verdienste van de onnavolgbare ritmes van Stewart Copeland (The Police), maar ook de stem van Jesca Hoop en haar flirts met cabaret uit vervlogen tijden maakten van Kismet een bijzondere plaat. 

Echt indrukwekkend werd de muziek van Jesca Hoop op haar tweede plaat Hunting My Dress uit 2010, waarop ze zich onder andere liet beïnvloeden door PJ Harvey en Tom Waits (bij wie ze een tijdje in dienst was als kindermeisje). 

Nog mooier werd het op het in 2012 verschenen The House That Jack Built, waarop Jesca Hoop haar eigen geluid vorm gaf en zowel uit de voeten kon in intieme folksongs als in meer uitbundige elektronische songs. 

Na het, overigens prachtige, tussendoortje Undress uit 2014 en de vorig jaar verschenen plaat met Sam Beam (die goede kritieken kreeg maar mij wat tegenviel) is Jesca Hoop nu terug met de echte opvolger van The House That Jack Built. 

Memories Are Now is geproduceerd door Blake Mills die met zijn gitaarwerk en uit duizenden herkenbare geluid nadrukkelijk zijn stempel drukt op de plaat. Datzelfde doet Jesca Hoop, die zich binnen het eigenzinnige maar over het algemeen spaarzaam ingezette instrumentarium als een vis in het water voelt. 

Het doet af en toe wel wat denken aan de platen van Fiona Apple (die toevallig genoeg als gastmuzikant act de présence geeft), al is de muziek van Jesca Hoop wel wat ingetogener en bovendien minder donker. 

De instrumentatie en de vocalen op Memories Are Now zijn prachtig, maar het is de combinatie van de twee die van de nieuwe plaat van Jesca Hoop zo’n bijzondere plaat maakt. Wanneer Blake Mills kiest voor stemmige en ingetogen klanken, vullen meerdere lagen van de stem van Jesca Hoop de ruimte prachtig op en raakt de Amerikaanse af en toe aan Kate Bush. Hiertegenover staan intieme en bijna kale folky songs, die een bijna vervreemdend effect hebben. 

Jesca Hoop is er wederom in geslaagd om een plaat te maken die anders klinkt dan alle andere platen die de afgelopen weken zijn verschenen. Het intrigeert mateloos, maar de songs van Jesca Hoop kunnen het ene moment onnavolgbaar zijn en het volgende moment het oor teder strelen. 

Ook qua stijlen schiet het alle kanten op. In een aantal songs citeert Jesca Hoop uit de Amerikaanse rootsmuziek uit vervlogen tijden, maar ze maakt net zo makkelijk muziek van een soort die nog niet eerder is gemaakt en die zich met geen mogelijkheid in een hokje laat duwen. 

Memories Are Now klinkt door de bijzondere instrumentatie soms bijna minimalistisch, maar op hetzelfde moment gebeurt er zoveel dat het je soms duizelt. Ik heb de plaat inmiddels een flink aantal keren gehoord, maar ik blijf maar nieuwe dingen horen en Memories Are Now wordt alleen maar mooier. 

De muziek van Jesca Hoop wordt vooralsnog slechts in kleine kring gewaardeerd, maar deze prachtplaat moet haar absoluut op de kaart gaan zetten als het bijzondere talent dat ze inmiddels een aantal platen is. Van deze platen is dit overigens met afstand de mooiste. Erwin Zijleman