15 mei 2017

Charlie Worsham - Beginning Of Things

Charlie Worsham werd in 1985 geboren in Jackson, Mississippi, en kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. 

De jonge Charlie kon op 10-jarige leeftijd al zo goed uit de voeten op de banjo, dat hij als tiener op het podium mocht staan bij een aantal oude bluegrass helden. 

Charlie Worsham had echter andere ambities dan naam maken als banjo virtuoos en vestigde zich op jonge leeftijd in Nashville om er als singer-songwriter aan de slag te gaan. 

Zijn songwriting skills verbeterde hij aan de prestigieuze Berklee School of Music in Boston, waarna hij terugkeerde naar Nashville en een platencontract tekende. 

Op zijn vier jaar geleden verschenen debuut Rubberband kwam het talent van Charlie Worsham er nog niet helemaal uit, maar op het deze week verschenen Beginning Of Things valt alles op zijn plek. De plaat opent met 14 seconden zeer traditioneel klinkende country, maar schiet vervolgens meerdere kanten op. 

De muziek van Charlie Worsham is een stuk steviger dan die van de gemiddelde singer-songwriter uit Nashville en bevat naast invloeden uit de country relatief veel invloeden uit de blues, jazz en soul. 

De Amerikaanse muzikant excelleerde op jonge leeftijd op de banjo, maar kan tegenwoordig op een heel arsenaal aan snareninstrumenten uit de voeten. Op Beginning Of Things komt van alles voorbij, maar Charlie Worsham maakt vooral indruk als gitarist. Hij kan heerlijk bluesy soleren, maar ook soulvol ondersteunen of uitpakken met muzikale hoogstandjes die je in de rootsmuziek wel vaker hoort. 

De songs van de Amerikaan liggen bijzonder lekker in het gehoor, maar steken in veel gevallen behoorlijk complex in elkaar. Dit ligt deels aan de veelheid van invloeden die Charlie Worsham in zijn muziek verwerkt, maar ook het muzikale vuurwerk zorgt er voor dat de tweede plaat van Charlie Worsham je keer op keer op het verkeerde been zet. 

Beginning Of Things van Charlie Worsham wordt in de Verenigde Staten met lovende kritieken ontvangen en dat begrijp ik wel. De soulvolle en met flink wat blazers ingekleurde songs zijn bijzonder aangenaam en hebben zelfs enige hitpotentie, maar hiertegenover staan ook flink wat songs die in de smaak zullen vallen bij muziekliefhebbers (en critici) die houden van wat avontuurlijkere rootsmuziek of muzikaal vuurwerk. 

De platenmaatschappij verwacht kennelijk flink wat van Charlie Worsham, want voor de tweede plaat van de Amerikaan werden meerdere topproducers en flink wat muzikanten opgetrommeld. Het zorgt voor een plaat die geweldig klinkt, waarbij het niet zoveel uit maakt in welk genre Charlie Worsham zich beweegt. 

In muzikaal opzicht is het smullen, maar ook in vocaal opzicht maakt de Amerikaan makkelijk indruk. Charlie Worsham beschikt over een aangename stem met veel soul, die ondanks zijn leeftijd (Worsham is begin 30) ook al wel wat doorleving laat horen. 

In Nederland is het nog redelijk stil rond Beginning Of Things van Charlie Worsham, maar deze plaat is ook voor Nederlandse liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek zeker interessant. Erwin Zijleman