04 mei 2017

Lady Lamb - Tender Warriors Club

Het lijstje van Paste Magazine met de beste platen van 2017 tot dusver, is een lijstje vol verrassingen. 

Na eerst te zijn veroverd door de frisse en stekelige rock van Diet Cig (op nummer 18), trof ik op plek nummer 17 van het lijstje van Paste de volgende verrassing aan. Het gaat om Tender Warriors Club van Lady Lamb. 

Lady Lamb is het alter ego van de uit Portland, Maine, afkomstige Aly Spaltro. 

Deze Aly Spaltro maakte in 2013 als Lady Lamb The Beekeeper een jaarlijstjesplaat in de vorm van haar debuut Ripely Pine. De plaat werd twee jaar later gevolgd door het nog veel betere After, waarop Aly Spaltro zich Lady Lamb noemde. 

Tender Warriors Club is officieel een EP, maar er staan wel zeven songs en in totaal 31 minuten muziek op, waarmee het verschil met een album niet zo heel groot is. 

Lady Lamb vermengde op haar eerste twee platen folk met behoorlijk rauwe rock vol gruizige gitaren. Op Tender Warriors Club kiest de Amerikaanse singer-songwriter voor een uiterst ingetogen instrumentatie. Op de EP is immers voornamelijk en vaak vrijwel uitsluitend de akoestische gitaar van Aly Spaltro te horen. 

Het is geen eenvoudige opgave om met een dermate sobere instrumentatie de dynamiek van haar eerste twee platen te benaderen, maar Lady Lamb slaagt er op Tender Warrior Club glansrijk in. In de meest sobere momenten domineren subtiele akkoorden en fluisterzachte song, maar Lady Lamb kan haar akoestische gitaar ook flink geselen en hierbij in vocaal opzicht stevig uithalen. 

Het maakt van Tender Warriors Club een fascinerende plaat. Het is een plaat vol onderhuidse spanning. Je voelt deze spanning wanneer Aly Spaltro ingetogen speelt en zingt en zeer incidenteel wat donkere elektronica zorgt voor een wat duistere sfeer. De spanning komt op indringende wijze aan de oppervlakte wanneer de muziek van Lady Lamb uitbarst of dreigt uit te barsten, maar dit vervolgens toch niet doet. 

Het is zeker geen eenvoudige opgave om zoveel spanning aan te brengen in muziek, maar de nog piepjonge Aly Spaltro doet het op indrukwekkende wijze. De songs op Tender Warriors Club vallen niet alleen op door dynamiek en onderhuidse spanning, maar laten ook flink wat diepgang en heel veel gevoel horen. 

Lady Lamb maakte indruk op haar flink aangeklede platen, maar maakt nog veel meer indruk op het bijna naakte Tender Warriors Club. Het is misschien maar een EP van net meer dan een half uur, maar in dat halve uur imponeert Lady Lamb met intense en intieme songs die dwars door de ziel snijden. Prachtplaat. Erwin Zijleman

Een fysiek exemplaar van Tender Warriors Club kan worden verkregen via de website van Lady Lamb: https://ladylamb.merchtable.com/?no_redirect=true.