29 mei 2017

Kraftwerk - 3-D The Catalogue

De Duitse elektronica pioniers van Kraftwerk stonden de afgelopen jaren verrassend vaak op het podium (eerst in musea, later ook in reguliere concertzalen) en imponeerden met integrale uitvoeringen van al hun albums. 

Iedereen die er bij was bij de concertreeks in Paradiso, bij de Tour de France bonus in Utrecht of bij de recente concertreeks in Antwerpen, zal beamen dat het in muzikaal opzicht stond als een huis, maar dat er in visueel opzicht minstens evenveel was te genieten. 

Om het allemaal nog eens opnieuw te beleven is er nu 3-D The Catalogue, dat in een aantal verschillende versies is verschenen. 

Ik ben zelf nooit zo onder de indruk van concertregistraties op DVD of Blu-Ray, want een huiskamer wordt nu eenmaal nooit een concertzaal. Naar verluid heeft Kraftwerk echter iets moois gemaakt van de 3D registraties van haar concerten, zeker wanneer je kiest voor de luxe variant. 

Zelf ga ik voor de muziek en ook hier valt er gelukkig veel te kiezen. Voor de echte fans is er een volledige set concertregistraties op acht cd’s of negen LP’s. Gezien mijn hervonden liefde voor vinyl en het prijskaartje van de volledige set LP’s (de 8 cd versie is overigens redelijk betaalbaar), heb ik gekozen voor de 2 LP versie, waarop je plat gezegd een “greatest hits” selectie te horen krijgt. De rest kan gelukkig ook nog bij streaming diensten als Spotify en Apple Music worden beluisterd. 

Van Kraftwerk mag je verwachten dat het geweldig klinkt en dat doen de LP’s dan ook. Waar live nog wel wat details verloren gingen, hoor je nu iedere noot. Het klinkt allemaal zo glashelder dat je je af kunt vragen of je naar een live-registratie of naar bewerkte studio opnamen luistert, maar dat verschil is bij elektronische muziek als die van Kraftwerk nu eenmaal niet zo groot. Ik beluister 3-D The Catalogue dan ook vooral als een nog eens opgepoetste versie van het bijzondere oeuvre van Kraftwerk. 

Hoewel het grootste deel van het oeuvre van de band uit Düsseldorf uit de jaren 70 en 80 stamt (alleen Tour de France is van latere datum) en dus inmiddels 30 tot 40 jaar oud is, klinkt Kraftwerk op 3-D The Catalogue nog steeds eigentijds of zelfs futuristisch. Vrijwel alle elektronische muziek van de laatste drie decennia borduurt op een of andere manier voort op het baanbrekende werk van Kraftwerk, wat de luistertrip van 3-D The Catalogue nog wat extra glans geeft. 

Het is een luistertrip die uiteindelijk toch wel wat live-elementen prijs geeft. Verwacht geen uitzinnig publiek, maar zeker in de vocalen hoor je nog wel wat oneffenheden, terwijl Kraftwerk hier en daar toch ook nieuwe accenten toevoegt aan de originele versies. Het geeft de muziek van Kraftwerk een net wat menselijker karakter en persoonlijk vind ik dit alleen maar mooi. 

Een ieder die zich, net als ik, laat verleiden door de compilatie zal altijd wat missen, zo komt mijn  favoriete Kraftwerk plaat The Man Machine er op de 2 LP versie wat bekaaid af met slechts twee tracks, maar gelukkig is Spotify er ook nog. 

De Nederlandse concerten liggen inmiddels al weer een tijd achter ons, maar dankzij 3-D The Catalogue ben ik toch weer even in de ban van de muziek van elektronica pioniers Kraftwerk. Erwin Zijleman