07 mei 2017

Chris Stapleton - From A Room: Volume 1

Chris Stapleton behoort tot de nieuwe lichting Amerikaanse countrysterren en moet binnen deze groep, samen met bijvoorbeeld Kacey Musgraves en Brandy Clark, worden gerekend tot de in artistiek opzicht meest interessante muzikanten. 

Zijn twee jaar geleden verschenen debuut Traveller haalde uiteindelijk mijn jaarlijstje over 2015 en heeft de lat hoog gelegd voor de tweede plaat van de muzikant uit Nashville, Tennessee. 


Deze tweede plaat komt in twee delen, waarvan het eerste deel nu is verschenen. 


From A Room: Volume 1 werd geproduceerd door de momenteel veel gevraagde Dave Cobb (Jason Isbell, Sturgil Simpson, Mary Chapin Carpenter, Lori McKenna) en ligt voor een belangrijk deel in het verlengde van zijn zo bewierookte voorganger. Net als op Traveller maakt Chris Stapleton op zijn nieuwe plaat muziek die het goed zal doen op de Amerikaanse radiostations met een voorliefde voor country, maar die ook in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van wat alternatievere countrymuziek. 


Vergeleken met zijn debuut kiest Chris Stapleton op From A Room: Volume 1 voor een wat meer ingetogen en lomer geluid. Het is een geluid waarin wat meer flarden uit de countryrock en de bluesrock uit de jaren 70 zijn te horen, zo langzamerhand het visitekaartje van Dave Cobb. 


De topproducer uit Nashville heeft in de meeste songs gekozen voor een betrekkelijk sobere instrumentatie en productie, waardoor de stem van Chris Stapleton alle ruimte krijgt. Het is een wijs besluit, want Chris Stapleton zingt, hier en daar bijgestaan door echtgenote Morgane, op From A Room: Volume 1 werkelijk de sterren van de hemel. 


Ik ging er eerlijk gezegd van uit dat Chris Stapleton behoorde tot dezelfde generatie als de al eerder genoemde Kacey Musgraves, maar de Amerikaan nadert de veertig. Dat hoor je in zijn stem die veel souplesse, kracht, emotie en doorleving laat horen en die alle songs op de plaat dat beetje extra geeft dat nodig is om boven de concurrentie uit te stijgen. 


Chris Stapleton kan uitstekend uit de voeten binnen het countrysegment, maar wanneer hij kiest voor heerlijk bluesy gitaarspel en dat doet hij op From A Room: Volume 1 veelvuldig, laat hij horen dat hij ook in dit genre kan excelleren. 


From A Room: Volume 1 klinkt in vocaal en muzikaal opzicht geweldig, maar staat ook vol met songs van hoog niveau. Het is hiernaast een plaat om lekker bij weg te dromen. 


Valt er dan helemaal niets aan te merken op de tweede plaat van Chris Stapleton? Ja, met negen songs in slechts 32 minuten is From A Room: Volume 1 aan de korte kant. Het is een minpuntje dat pas in december zal worden weggenomen, want dan verschijnt From A Room: Volume 2. Nu al een plaat om naar uit te kijken. Erwin Zijleman