vrijdag 19 oktober 2018

Kendel Carson - The Lost Tapes Of Suzanna Hamilton / The Calgary Sessions

Bijna vergeten Canadese singer-songwriter duikt op met twee prachtplaten en zingt de sterren van de hemel
Bij de naam Kendel Carson moest ik even terug in de tijd, maar wat ben ik blij dat ze terug is. Samen met Chip Taylor heeft de Canadese singer-songwriter twee platen gemaakt die mee kunnen met het beste dat de Amerikaanse rootsmuziek momenteel te bieden heeft. Twee keer werden fantastische muzikanten opgetrommeld, waarna Chip Taylor en Kendel Carson het geluid mochten vervolmaken. Laatstgenoemde doet dit met door de ziel snijdend vioolspel en met een stem die keer op keer goed is voor heel veel kippenvel. Met name The Lost Tapes Of Suzanna Hamilton is van grote schoonheid. Ga dat horen.


De Canadese singer-songwriter en muzikante Kendel Carson trok een jaar of tien geleden de aandacht met haar debuut Rearview Mirror Tears, dat ze samen maakte met de Amerikaanse singer-songwriter en producer Chip Taylor, op wiens platen ze al jaren als violist was te horen. 

Twee jaar na haar debuut was de Canadese muzikante terug met het eveneens overtuigende Alright Dynamite, dat de belofte van het debuut in loste. Kendel Carson leek een vaste waarde te worden binnen de dichtbevolkte Amerikaanse rootsmuziek, maar na Alright Dynamite bleef het helaas lang stil. 

Ik bleef Kendel Carson met enige regelmaat volgen en dat werd onlangs beloond met de release van niet één maar twee platen. Het zijn platen die even op de stapel zijn blijven liggen, want uit het hoog is helaas ook wel een beetje uit het hart, maar toen ik eerder deze week eindelijk de tijd nam voor de nieuwe muziek van Kendel Carson, was ik direct om. 

The Lost Tapes Of Suzanna Hamilton en The Calgary Sessions lagen al een tijd op de plank, maar zijn inmiddels gelukkig verkrijgbaar. Op beide platen werkt Kendel Carson samen met veteraan Chip Taylor, maar de andere muzikanten verschillen, waardoor het echt twee platen zijn.

The Lost Tapes Of Suzanna Hamilton was ooit bedoeld als soundtrack voor een mogelijke film waarvoor Chip Taylor het script schreef. Het is een film over de 70s countryzangeres Suzanna Hamilton, wat verklaart dat op de plaat vooral 70s country is te horen. Het is een genre dat Kendel Carson goed, nee uitstekend ligt, want haar stem klinkt geweldig en doet denken aan die van groten als Emmylou Harris. 

Ook in muzikaal opzicht is het trouwens smullen, want de in New York opgenomen plaat bevat niet alleen bijdragen van Chip Taylor en Kendel Carson, maar ook bijzonder fraaie accenten van topmuzikanten als gitarist John Platania en pedal steel virtuoos Greg Leisz. 

Zeker liefhebbers van de meer traditionele 70s country zullen The Lost Tapes Of Suzanna Hamilton zeer kunnen waarderen. Het geluid is prachtig en Kendel Carson zingt de sterren van de hemel met een stem die lijkt gemaakt voor traditionele country met hier en daar een gevoelige snik. 

Gezien de geweldige twee platen van bijna tien jaar geleden lag de lat voor mij hoog wanneer het gaat om Kendel Carson, maar de singer-songwriter uit Calgary maakt op The Lost Tapes Of Suzanna Hamilton diepe indruk met ingetogen country die continu goed is voor kippenvel. 

The Calgary Sessions werd, zoals de titel al doet vermoeden, in de Canadese plaats opgenomen met een kleine band, waarin uiteraard ook Chip Taylor weer opduikt. Het voegt nog 25 minuten muziek toe, waardoor deze nieuwe worp van Kendel Carson goed is voor dik een uur muziek. 

The Calgary Sessions ligt in het verlengde van The Lost Tapes van Suzanna Hamilton, maar schuift net wat op richting alt-country folk, terwijl de viool een Kendel Carson een wat grotere rol heeft gekregen. In muzikaal opzicht net wat minder indrukwekkend, maar de bijzondere stem van Kendel Carson verandert ook hier alles in goud.

Kendel Carson leek lange tijd van de aardbodem verdwenen, maar met deze twee top platen schaar ik haar direct weer onder de betere zangeressen binnen de Amerikaanse rootsmuziek en hoop ik uiteraard dat ze niet weer zo’n lange stilte laat vallen. Met deze twee prachtplaten, die nu voor de prijs van één beschikbaar zijn, kan ik gelukkig wel even vooruit. Erwin Zijleman