zaterdag 6 oktober 2018

Jaimee Harris - Red Rescue

Jonge Texaanse singer-songwriter verruilt de goot voor een plekje tussen de groten van de Texaanse rootsmuziek
Jaimee Harris dacht het na de middelbare school even te gaan maken in de muziekscene van Austin, Texas, maar dat viel toch wat tegen. Na een aantal zware jaren is dan eindelijk haar langverwachte debuutalbum verschenen en deelt Jaimee Harris de mokerslag uit die ze een paar jaar geleden al in gedachten had. Jaimee Harris excelleert op haar debuut als zangeres en overtuigt als songwriter. De steun van de juiste mensen uit de scene van de Texaanse muziekhoofdstad maakt het af met een fraai en gloedvol geluid dat alle uithoeken van de Texaanse rootsmuziek verkent. Grootse plaat.


Jaimee Harris groeide op in Waco, Texas, en kreeg al op jonge leeftijd belangstelling voor muziek. Toen haar vader haar op een dag meenam naar het Austin City Limits Festival en de jonge Jaimee onder andere Emmylou Harris, Buddy & Julie Miller en Patty Griffin had zien optreden, wist ze precies wat ze later wilde worden en waar ze zich wilde vestigen. 

Na de middelbare school vertrok Jaimee Harris in 2009 dan ook naar Austin, Texas, en begon ze een onzeker bestaan als muzikant in de lokale bars en cafés. Het talent van de jonge Texaanse muzikante werd echter zeker niet direct onderkend en langzaam maar zeker gleed Jaimee Harris af richting de zelfkant van de samenleving en zocht ze haar geluk in alcohol en drugs. 

Toen ze zelfs kort achter de tralies belandde, was duidelijk dat het roer om moest. Jaimee Harris liet de drank en drugs staan en begon haar eigen songs te schrijven, hierbij bijgestaan door muzikale mentoren als Jimmy LaFave en Betty Soo en een aantal prima muzikanten uit de Austin scene. 

Naar het debuut van Jaimee Harris werd inmiddels al een aantal maanden reikhalzend uitgekeken, maar inmiddels is de plaat dan eindelijk verschenen. Red Rescue werd vorige week op de prima muzieksite American Highways onthaald als het debuut van het jaar, terwijl Jaimee Harris direct werd toegevoegd aan de hoofdrolspelers binnen de Americana van het moment. Het zijn grote woorden, maar als ik luister naar het debuut van Jaimee Harris kan ik ze alleen maar beamen en bevestigen. 

Jaimee Harris vertrok ooit naar Austin met een krachtige stem en die heeft ze nog steeds. Het is een stem vol warmte en emotie en het is bovendien een stem die alle kanten op kan, waardoor Jaimee Harris binnen de Americana op een breed terrein uit de voeten kan. Het is een stem die wat met je doet, waardoor haar songs direct binnen komen.

De Texaanse singer-songwriter is nog altijd jong (ze vierde eerder dit jaar haar 28e verjaardag), maar door haar zware eerste jaren in Austin heeft ze wel de nodige levenservaring opgedaan. Dat hoor je in haar songs, die minder onbezorgd klinken dan je iemand van haar leeftijd zou verwachten, en dat hoor je ook in haar stem, die verrassend veel emotie en doorleving laat horen. 

Red Rescue werd gemaakt met haar vaste band en met producer Craig Ross, die ondere bekend is van zijn werkt met Patty Griffin. Jaimee Harris zong op de laatste twee platen van de in 2017 overleden Jimmy LaFave en de Texaanse singer-songwriter is op zijn beurt te horen op de titeltrack van de plaat; een van de vele hoogtepunten op dit debuut.

Red Rescue is een veelzijdige plaat, die binnen de Amerikaanse rootsmuziek meerdere kanten op schiet, maar altijd past binnen de rootsmuziek zoals die in Austin wordt gemaakt (Real Americana music from Austin, Tx noemt ze het op haar website). Het is rootsmuziek die niet bang is voor uitstapjes richting rock en incidenteel pop, maar echt stevig of poppy wordt het debuut van Jaimee Harris nergens. 

Producer Craig Ross heeft gezorgd voor een vol geluid dat ook voorzichtig buiten de lijntjes van de rootsmuziek kleurt en het is een geluid dat uitstekend past bij de krachtige stem van Jaimee Harris, die in vocaal opzicht diepe indruk maakt op haar debuut. 

Het levert een modern klinkende rootsplaat op, maar het is een moderne rootsplaat met respect voor de tradities van het genre, wat goed is te horen wanneer het volle en moderne geluid even wordt verruild voor slechts een akoestische gitaar en Jaimee Harris zorgt voor het kippenvel. En Red Rescue is ook nog eens een plaat die alleen maar beter en indrukwekkender wordt. Bijzonder imponerend debuut. Erwin Zijleman

Het debuut van Jaimee Harris is verkrijgbaar via haar eigen webstore: https://www.jaimeeharris.com/store/red-rescue.