Giant Palm van Naima Bock is verschenen in een week met nog redelijk veel nieuwe releases, maar wat zou het zonde zijn als dit bijzondere album ondersneeuwt. Naima Bock, die ooit speelde in de band Goat Girl, neemt folk als uitgangsbasis voor haar songs, maar verrijkt deze songs vervolgens met zeer uiteenlopende invloeden. De songs op het album worden steeds verschillend, maar altijd op bijzondere wijze ingekleurd door heel veel muzikanten en vervolgens van een bijzonder eigen karakter voorzien door de aangename maar ook bijzondere stem van de Britse muzikante. Giant Palm is een vat vol tegenstrijdigheden, maar ook een schatkist vol moois en bijzonders.
Naima Bock maakte als Naima Jelly een aantal jaren deel uit van de helaas zwaar onderschatte Britse band Goat Girl. Ze is te horen op het fantastische debuutalbum van de band en tekent op dit album onder andere voor de loodzware baslijnen met flink wat invloeden uit de postpunk. Naima Bock keert deze week terug met haar eerste soloalbum Giant Palm en het is een album dat geen moment herinnert aan de muziek van Goat Girl.
Waar de muziek van de Britse band vooral donker en zwaar klinkt, klinkt het debuutalbum van Naima Bock vooral licht en opgewekt. Het is een album dat bij mij in eerste instantie opviel door de karakteristieke stem van de Britse muzikante. Naima Bock beschikt over een stem die gemaakt lijkt voor wat traditioneel aandoende Britse folk en dan met name de Britse folk met een wat pastoraal karakter.
Naima Bock verwerkt op haar debuutalbum absoluut invloeden uit de traditionele Britse folk, maar een traditioneel of zelfs pastoraal klinkend Brits folkalbum is Giant Palm zeker niet. Naima Bock werd geboren in het Britse Glastonbury, maar met een Braziliaanse vader en een Griekse moeder, is ze zeker geen schoolvoorbeeld van een Britse muzikante die de traditionele Britse folk met de paplepel ingegoten heeft gekregen.
Ze groeide voor een belangrijk deel op in het vaderland van haar vader, waardoor invloeden uit de Braziliaanse muziek een belangrijkere rol speelden in haar muzikale opvoeding dan die uit de Britse folk. Van de warmbloedige en zwoele Braziliaanse muziek naar de aardedonkere klanken van Goat Girl was een reuzenstap, ook al kwam Naima Bock al op haar vijftiende in de postpunk scene van Londen terecht, maar op Giant Palm hoor je af en toe nog wel iets van de muziek waar de jonge Naima Bock mee opgroeide in Brazilië, al is het subtiel.
Giant Palm klinkt uiteindelijk vooral folky en zeker ook jazzy, maar binnen beide genres zoekt de Britse muzikante nadrukkelijk de grenzen op en gaat ze hier soms ver overheen. In muzikaal opzicht is het debuutalbum van Naima Bock een vat vol tegenstrijdigheden. Hier en daar herinneren de spaarzaam ingekleurde songs op het album aan de Britse folk van weleer, maar Naima Bock kan ook flink uitpakken met strijkers en vooral blazers of juist met een batterij synths met invloeden uit de Krautrock, met wat Braziliaanse warmte als kers op de taart.
De Britse muzikante schakelde een heel legioen muzikanten in voor de inkleuring van haar eerste soloalbum en dat hoor je, al zijn de individuele songs zeker niet overdadig ingekleurd. Giant Palm van Naima Bock doet me, vooral door de zang, af en toe wel wat denken aan de vroege albums van Beth Orton, maar de muziek van Naima Bock is een stuk avontuurlijker en verwerkt bovendien veel meer invloeden.
De Britse muzikante vermaakt met een aantal zwoele folksongs die herinneren aan een ver verleden, dat je af en toe ook hoort in het gebruik van de synths, maar de bijzondere muzikale smeltkroes die is te horen op Giant Palm, kan uiteindelijk alleen maar uit het heden stammen. Giant Palm bevat tien songs die zich vrijwel onmiddellijk genadeloos opdringen, maar het zijn ook songs waarin nog van alles te ontdekken valt. Giant Palm is vooralsnog een vrij anonieme release, maar wat is dit een bijzonder album. Erwin Zijleman
De muziek van Naima Bock is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://naimabock.bandcamp.com/album/giant-palm.
Giant Palm van Naima Bock is verkrijgbaar via de Mania webshop: