17 mei 2024

Kacy Hill - BUG

Kacy Hill trok de afgelopen week vooral de aandacht met de zogenaamd aanstootgevende cover van haar nieuwe album, maar BUG is een verrassend sterk album dat laat horen dat Kacy Hill flink wat te bieden heeft
BUG is het vierde album van de Amerikaanse muzikante Kacy Hill, die in haar vaderland een stuk bekender is dan in Europa. Op die bekendheid valt niets af te dingen, want BUG laat absoluut horen dat Kacy Hill wat kan. Zo laat ze horen dat ze een uitstekende zangeres is, maar ook in muzikaal opzicht is BUG een interessant album. Kacy Hill maakt vooral pop, maar het is zeker geen inhoudsloze pop. Door het aantrekken van een heel legioen aan producers zijn niet alle songs op het album even sterk, maar over het algemeen ligt het niveau van BUG op een verrassend hoog niveau. Het maakt nieuwsgierig naar de toekomstige verrichtingen van Kacy Hill, maar ik zou ook BUG zeker niet direct terzijde schuiven.



Kacy Hill is in Nederland nog vrij onbekend, maar timmert in de Verenigde Staten inmiddels al een tijdje aan de weg. Vorige week verscheen haar vierde album BUG en dit album heeft de nodige aandacht getrokken. Deze aandacht was helaas vooral gericht op flink wat gedoe rond de originele cover van het album, waarop een paar billen te zien zijn. De overigens gestileerde afbeelding zorgde voor het verwijderen van berichten van Kacy Hill op diverse sociale media platforms, waardoor ze gedwongen werd een nieuwe (en wat mij betreft mooiere) cover te laten maken. 

Het zegt iets over de dubbele moraal van de meeste sociale media platforms, maar het is vooral doodzonde dat het niet gaat over de nieuwe muziek van Kacy Hill. Die nieuwe muziek is op BUG immers verrassend goed. Ik had eigenlijk nog nooit goed naar de muziek van de Amerikaanse muzikante geluisterd, maar haar eerste drie albums zijn veel beter dan ik had verwacht. Ze staan wel in de schaduw van BUG, dat in alle opzichten een beter album is. 

Wat direct opvalt bij beluistering van BUG is dat Kacy Hill een prima zangeres is. Ze beschikt over een mooie stem, die op haar nieuwe album meer emotie laat horen dan op de vorige albums en die op BUG ook warmer klinkt. BUG is een album dat vooral in het hokje pop past, al hoor ik heel in de verte ook wel een heel subtiel en aangenaam laagje countrypop. 

Kacy Hill timmert in de Verenigde Staten zoals gezegd al een aantal jaren aan de weg, waardoor ze voor haar nieuwe album een beroep kon doen op een uit de kluiten gewassen blik producers en flink wat uitstekende muzikanten. Ik zou haar graag nog eens aan het werk horen met één producer en dan bijvoorbeeld met de van Kacey Musgraves bekende Daniel Tashian, maar voor een album waaraan door meerdere producers is gewerkt klinkt BUG verrassend consistent, al vallen vooral de songs met gastmuzikanten wat uit de toon. 

Het is misschien een album dat het predicaat pop verdient, maar de songs van Kacy Hill zijn zeker geen dertien in een dozijn popsongs. De Amerikaanse verrast met een serie lekker in het gehoor liggende songs, maar het zijn ook songs die ergens over gaan (BUG is feitelijk een pre-breakup album) en het zijn songs die in veel gevallen opvallend ingetogen en subtiel klinken. 

Zeker wanneer Kacy Hill kiest voor meer ingetogen songs en wat zachter zingt doet ze wel wat denken aan Taylor Swift. In commercieel opzicht moet Kacey Hill het vooralsnog afleggen tegen de grootste popster van het moment, maar ik vind haar stem eerlijk gezegd mooier, terwijl een aantal songs op BUG zeker niet had misstaan op het laatste album van Taylor Swift. 

Het zegt iets over de potentie van Kacey Hill, maar helaas wordt deze in Nederland nog niet op de juiste waarde geschat. De ophef rond de cover van het album is ons hier volledig ontgaan en ook de muziek van Kacey Hill is in Nederland nog niet echt doorgedrongen. Het is onterecht, want BUG is een sterk album, dat mee kan met een aantal andere uitstekende popalbums van het moment. 

Ik heb bovendien het idee dat de rek er nog lang niet uit is bij Kacey Hill. De sprong die ze maakt op haar nieuwe album is behoorlijk groot en wanneer de Amerikaanse muzikante voor haar volgende album wordt gekoppeld aan één producer, en bij voorkeur een producer van naam en faam zoals de eerder genoemde Daniel Tashian (maar Aaron Dessner of Jack Antonoff mag ook) zou het wel eens een sensationeel album op kunnen leveren. Erwin Zijleman

De muziek van Kacy Hill is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kacyhill0.bandcamp.com/album/bug.