11 december 2014

Wildbirds & Peacedrums - Rhythm

Het Zweedse duo Wildbirds & Peacedrums draait inmiddels al een aantal jaren mee, maar tot dusver lukte het me niet om chocolade te maken van de muziek van zangeres  Mariam Wallentin en drummer Andreas Werliin. 

Dat leek in eerste instantie ook weer niet te lukken met het recent verschenen Rhythm, maar na enige gewenning had de nieuwe plaat van het Zweedse duo me toch te pakken. 

Rhythm is geen toevallig gekozen titel voor de nieuwe plaat van Wildbirds & Peacedrums, want het drumwerk van Andreas Werliin bepaalt voor een belangrijk deel de instrumentatie op de plaat. 

Dat is natuurlijk even wennen, maar het went snel. Andreas Werliin is een buitengewoon inventief drummer, die de meest fascinerende ritmes uit zijn trommels weet te toveren. Het is een jazzy drumgeluid dat breed uitwaait maar op hetzelfde moment ook strak is. 

De inkleuring moet vervolgens voor een belangrijk deel komen van de stem van Mariam Wallentin en ook dit blijkt een fenomeen. Mariam Wallentin kan heerlijk jazzy en bluesy zingen, maar kan ook uit de voeten met soul en vult hierna de laatste gaatjes op met meerdere lagen van haar bijzondere stemgeluid. 

Wildbirds & Peacedrums is echter op zijn best wanneer de songs worden teruggebracht tot de essentie. Op dat moment hoor je iedere subtiele roffel van Andreas Werliin en komen de vocalen van Mariam Wallentin uit haar tenen. Wat donkere synths maken de magie compleet. De wat meer experimentele songs op de plaat liggen veel zwaarder op de maag, maar deze zijn gelukkig in de minderheid. 

Het zal duidelijk zijn dat het niet meevalt om met zinvol vergelijkingsmateriaal op de proppen te komen, maar de plaat die Neneh Cherry maakte met de eveneens Zweedse jazzband The Thing komt zo af en toe aardig in de buurt. 

De muziek van Wildbirds & Peacedrums is nog net wat minder conventioneel, maar echt ontoegankelijk is het toch niet. Rhythm van Wildbirds & Peacedrums bevat absoluut popsongs, maar het zijn wel popsongs van een soort dat je waarschijnlijk nog niet kent. 

Het is daarom niet eerlijk om een oordeel te vellen op basis van één of twee luisterbeurten. Rhythm is een plaat die moet groeien en doet dat ook. Wat in eerste instantie vervreemdend overkomt, is na verloop van tijd bezwerend en indringend. Rhythm van Wildbirds & Peacedrums blijkt dan een plaat van een bijzondere schoonheid en intensiteit. 

Wereldberoemd gaan Mariam Wallentin en Andreas Werliin er echt niet mee worden, maar muziekliefhebbers die niet bang zijn voor platen die vooral buiten de lijntjes kleuren moeten Rhythm toch op zijn minst een kans geven. Ik heb dat gedaan en ben niet alleen onder de indruk van de bijzondere wijze waarop Wildbirds & Peacedrums muziek maakt, maar ook geraakt door de ruwe schoonheid van deze bijzondere plaat. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  cd   Koop bij bol.com   LP