zaterdag 13 december 2014

Sarah Lou Richards - The Woman Behind The Curtain

The Woman Behind The Curtain is de derde cd van de uit Nashville, Tennessee, afkomstige singer-songwriter Sarah Lou Richards. 

Nashville wordt in Nederland vooral geassocieerd met countrymuziek die keurig binnen de lijntjes kleurt en vooral gericht is op een breed Amerikaans publiek, maar hiermee doe je de muziek scene van Nashville flink tekort. Nashville is al heel lang één van de hoofdsteden van Amerikaanse rootsmuziek en de thuisbasis van heel veel legendarische rootsmuzikanten. 

The Woman Behind The Curtain van Sarah Lou Richards is overigens een plaat die niet heel nadrukkelijk buiten de lijntjes kleurt en volgens mij een breed Amerikaans publiek moet kunnen aanspreken, maar de derde plaat van de Amerikaanse singer-songwriter is ook zeker interessant voor een ieder die zijn of haar dagelijkse portie country liever wat alternatiever of op Texaanse wijze op smaak gebracht heeft. 

Sarah Lou Richards beschikt over een heldere en krachtige stem met een lichte snik. Het is een stem die gemaakt lijkt voor het vertolken van countrymuziek en dat doet Sarah Lou Richards dan ook met verve. 

Voor haar derde plaat kon ze bovendien voor het eerst beschikken over een volledige band en over een producer die vaker met dit bijltje heeft gehakt. Ene Gary Nichols (naar verluid in het bezit van een Grammy nominatie) heeft de plaat voorzien van een warm en gloedvol geluid, dat uitstekend past bij de krachtige en emotievolle stem van Sarah Lou Richards. 

The Woman Behind The Curtain klinkt verzorgd, maar heeft zeker niet het gepolijste geluid van zoveel platen die in Nashville zijn opgenomen. Dat kan ook wel kloppen, want de plaat werd niet in Nashville opgenomen, maar in het roemruchte Muscle Shoals; de bakermat van de Southern soul. Dit voorziet de plaat van net wat meer warmte en soul vergeleken met de gemiddelde plaat uit de Nashville country scene. 

In eerste instantie vond ik The Woman Behind The Curtain en aangename plaat, maar hoorde ik niet direct hoe Sarah Lou Richards zich zou moeten onderscheiden van de moordende concurrentie in het genre. Inmiddels maak ik me hier minder zorgen over, want The Woman Behind The Curtain blijkt een plaat die vrij makkelijk uitgroeit tot een aangename metgezel op kille winteravonden of troosteloze zondagochtenden. 

De derde plaat van Sarah Lou Richards is zo’n plaat die prachtig klinkt en ook goed tot zijn recht komt wanneer de muziek zich niet heel erg opdringt. Ook als The Woman Behind The Curtain dat wel doet houdt Sarah Lou Richards zich echter makkelijk staande. Haar derde plaat is zowel in muzikaal als in vocaal opzicht net wat beter dan die van de meeste van haar concurrenten en ook met de songs van de singer-songwriter uit Nashville is helemaal niets mis. 

Zeker als het geluid net wat steviger is en zich een rauw randje vormt op de stembanden van Sarah Lou Richards ontworstelt de Amerikaanse zich vrij makkelijk aan het strakke Nashville keurslijf en sluit ze aan bij haar in Nederland interessanter geachte soortgenoten uit de Austin scene. Knappe plaat dus. Erwin Zijleman

The Woman Behind The Curtain van Sarah Lou Richards ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar kan wel worden verkregen via iTunes: https://itunes.apple.com/nl/album/the-woman-behind-the-curtain/id937298533