09 december 2014

Bregje Sanne Lacourt - The Keeper Of Changing Winds

The Keeper Of Changing Winds van Bregje Sanne Lacourt lag echt al maanden op de stapel met platen die ik nog eens moest beluisteren, maar de plaat van de singer-songwriter uit Rotterdam kwam er maar niet af. 

Aan de fans van haar debuutplaat heeft het zeker niet gelegen, want die hebben me bestookt met berichten. Kwade tongen zullen beweren dat het iets te maken heeft met mijn vooroordelen ten opzichte van werk van eigen bodem, maar zelf hou ik het op pure pech. Pure pech voor mij dan, want Bregje Sanne Lacourt heeft met The Keeper Of Changing Winds een verbluffend goede plaat gemaakt. 

Het is een plaat die in eerste instantie opvalt door een stem van wereldklasse. Bregje Sanne Lacourt heeft een stem vol power, maar het is ook een stem die je raakt door alle emotie die er in zit. Het is een stem die in allerlei soorten muziek uit de voeten kan. 

Daarvan maakt Bregje Sanne Lacourt dankbaar gebruik, want ze schakelt op haar debuut tussen flink wat genres, die met enige fantasie allemaal in het hokje Amerikaanse rootsmuziek passen. The Keeper Of Changing Winds springt op knappe wijze op en neer tussen folk, country, blues, soul, jazz en pop en overtuigt eigenlijk altijd. 

Dit ligt voor een belangrijk deel aan de geweldige vocalen op de plaat, die menige grootheid naar de kroon steken, maar ook de instrumentatie op The Keeper Of Changing Winds is van hoog niveau. Bregje Sanne Lacourt laat zich op haar debuut bijstaan door een aantal gelouterde muzikanten, onder wie gitarist Michel Ebben. Het zijn muzikanten die, net als Bregje Sanne Lacourt, een breed palet aan stijlen kunnen bestrijken. 

Het ene moment klinkt The Keeper Of Changing Winds als een behoorlijk traditionele rootsplaat uit uiteenlopende muzikale uithoeken van de Verenigde Staten, het volgende moment klinkt Bregje Sanne Lacourt soulvol of stopt ze juist meer pop in haar muziek. In de soulvolle en poppy momenten doet ze zeker niet onder voor Adele en dat kunnen er niet veel zeggen. 

In muzikaal en vocaal opzicht is The Keeper Of Changing Winds dus dik in orde, maar ook de songs op de plaat zijn verrassend sterk. Het maakt hierbij niet zoveel uit of Bregje Sanne Lacourt kiest voor een soulvolle ballad, voor een uptempo country of folk song of voor een doorleefde blues song. Alles wat Bregje Sanne Lacourt op The Keeper Of Changing Winds aanraakt verandert in goud. 

Bij platen van eigen bodem valt er helaas nog wel eens wat aan te merken op de uitspraak van het Engels, maar ook hier doet Bregje Sanne Lacourt niet onder voor de buitenlandse concurrentie. 

Ik ben al met al heel blij dat ik The Keeper Of Changing Winds toch nog in de allerlaatste maand van het jaar heb opgepikt, want dit is er één die absoluut thuishoort in de jaarlijstjes. Daar moet ik nog aan beginnen, maar deze plaat staat er alvast in. Erwin Zijleman

The Keeper of Changing Winds van Bregje Sanne Lacourt ligt helaas nog niet in alle platenzaken, maar kan wel worden verkregen via cdbaby (http://www.cdbaby.com/cd/bregjesannelacourt2). Voor een fysiek exemplaar kun je het beste even een mailtje sturen naar Bregje Sanne Lacourt.