vrijdag 19 december 2014

You Raskal You - It Takes A Whole Lot Of Fools To Build A Pyramid But Love Just Takes Two

Er zijn niet heel veel weken in een jaar waarin nauwelijks interessante nieuwe releases verschijnen, maar in de laatste twee weken van het jaar blijft het vakje met nieuwe aanwinsten in de platenzaak meestal echt angstvallig leeg. Zo ook dit jaar.

Het biedt mij de mogelijkheid om eens wat te doen aan de enorme stapel met de releases die ooit eens door een strenge eerste selectie heen zijn gekomen, maar vervolgens toch werden veroordeeld tot een roemloos bestaan op de stapel. 

Het is een stapel die zo heel af en toe nog eens een vergeten prachtplaat oplevert, zoals in het geval van It Takes A Whole Lot Of Fools To Build A Pyramid But Love Just Takes Two (jaja) van de Belgische band You Raskal You. 

De tweede plaat van de band uit Antwerpen valt in eerste instantie vooral op vanwege de lange titel, maar al snel neemt de muziek het over. You Raskal You maakt muziek vol invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. Het zijn invloeden die soms heel ver terug gaan in de tijd, maar You Raskal You slaagt er ook in om haar muziek eigentijds te laten klinken en dat is knap. De tweede plaat van You Raskal You klinkt hiernaast eigenzinnig en ook dat is in dit genre knap. 

It Takes A Whole Lot Of Fools To Build A Pyramid But Love Just Takes Two valt op door mooie ingetogen songs. Het zijn songs met een instrumentatie die aanvoelt als een warme deken. Nu wordt deze associatie meestal gebruikt voor iets dat vertrouwd aanvoelt, maar dat gaat in het geval van You Raskal You maar ten dele op. De instrumentatie op de tweede plaat van de Antwerpenaren is warm en sfeervol, maar kleurt veelvuldig buiten de lijntjes van de Amerikaanse rootsmuziek, bijvoorbeeld door jazzy of experimentele accenten op te nemen of door de gitaren voor de afwisseling eens stevig te laten ronken, zoals Neil Young dat in zijn wildste dagen deed. 

It Takes A Whole Lot Of Fools To Build A Pyramid But Love Just Takes Two is niet alleen vanwege de instrumentatie een plaat die het uitstekend zal doen op koude winteravonden. You Raskal You baart immers in vocaal opzicht minstens net zoveel opzien. De band beschikt over een zanger die zacht en melodieus durft te zingen, wat uitstekend past bij de sfeervolle muziek van de band en de muziek van You Raskal You bovendien een opvallend en eigen geluid geeft. 

Met de instrumentatie en de vocalen heb ik al twee sterke wapens van You Raskal You benoemd, maar hier kan ik de songs nog aan toevoegen. You Raskal You slaagt er op It Takes A Whole Lot Of Fools To Build A Pyramid But Love Just Takes Two in om lekker in het gehoor liggende songs te vertolken die ook tegen de haren in durven te strijken; een bijzondere combinatie. De tweede plaat van de band uit Antwerpen is er hierdoor één die vrij makkelijk overtuigt, maar ook op de wat langere termijn blijft boeien. 

Ik heb de tweede plaat van You Raskal You maanden lang op de stapel laten liggen, maar inmiddels weet ik dat deze plaat een beter lot verdient. Voor de zuinige Nederlander heeft het lange wachten wel een voordeel: de tweede plaat van You Raskal You is inmiddels zeer aantrekkelijk geprijsd.Doe er je voordeel mee.  Erwin Zijleman

Koop bij bol.com