10 december 2014

Frontier Ruckus - Sitcom Afterlife

Frontier Ruckus is een 'alt-country' band uit East Lansing, Michigan, die in de Verenigde Staten al een tijdje op flink wat sympathie van de critici kan rekenen. 

Sitcom Afterlife is al de vierde plaat van de band, maar het is mijn eerste kennismaking met de muziek van Frontier Ruckus. Het is een kennismaking die naar veel meer smaakt, want wat maakt deze Amerikaanse band frisse en leuke muziek. 

Sitcom Afterlife bevat ontegenzeggelijk invloeden uit de alt-country, maar sluit hiernaast nadrukkelijk aan op de eigenzinnige Britse indiepop van de jaren 90. Sitcom Afterlife klinkt hierdoor als The La’s, The Housemartins, The Inspiral Carpets of Belle & Sebastian beland in Nashville. 

Frontier Ruckus laat aanstekelijke rootspop horen, maar strooit hierbij ook nadrukkelijk met Brits aandoende gitaarloopjes of met zeurende orgeltjes zoals die in de jaren 90 zeer gewild waren. De mix van Amerikaanse traditionele invloeden en Britse eigenzinnige invloeden pakt perfect uit. 

Stop Sitcom Afterlife in de cd speler en de zon gaat schijnen. Stop Sitcom Afterlife in de cd speler en je humeur krijgt een bijna ongekende boost. Stop Sitcom Afterlife in de cd speler en je wordt getrakteerd op een vat vol tegenstrijdigheden dat op hetzelfde moment toegankelijk en tegendraads klinkt. 

Natuurlijk is Frontier Ruckus niet de eerste band die Amerikaanse rootsmuziek probeert te vernieuwen door het toevoegen van verrassende ingrediënten, maar ik ken geen andere band die dit op dezelfde wijze doet als de band uit Michigan. Heel soms doet het wat denken aan The Counting Crows, heel af en toe ook aan R.E.M., maar deze vergelijkingen slaan de plank een track later weer volledig mis. 

Sitcom Afterlife heb ik hierboven al een vat vol tegenstrijdigheden genoemd. Dat hoor je terug in de verrassende combinatie van invloeden, maar ook in de sfeer en emotie die Frontier Ruckus oproept. Sitcom Afterlife is een plaat die de zon laat schijnen, maar het is ook een wat weemoedig klinkende plaat. Het is een plaat waarvoor ooit eens het predicaat bitterzoet lijkt bedacht. 

Luister naar de fraaie wijze waarop mannen- en vrouwenstemmen worden gecombineerd. Luister naar de unieke wijze waarop instrumenten uit de traditionele rootsmuziek worden gecombineerd met spartaanse elektronica. Luister naar de unieke wijze waarop een verstild intro kan omslaan in een uptempo refrein waarvan de veters uit je schoenen springen. Sitcom Afterlife van Frontier Ruckus is een plaat vol aangename verrassingen. 

Het is ook een plaat vol briljante popliedjes. Popliedjes die je na één keer horen mee kunt zingen, maar ook popliedjes die de fantasie afwisselend aangenaam kietelen of stekelig prikken. Sitcom Afterlife van Frontier Ruckus is een plaat die lak heeft aan hokjes en conventies, maar muziek maakt die uit het hart komt. De ene keer wordt de liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek verrast, de volgende keer is de liefhebber van frisse indiepop aan de beurt. 

De muziekliefhebber met een open mind en enig geduld is uiteindelijk de grote winnaar. Sitcom Afterlife van Frontier Ruckus behoort wat mij betreft nog net op de valreep tot de aangename verrassingen van het muziekjaar 2014. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd  Koop bij bol.com   LP