17 december 2014

The Aquadolls - Stoked On You

Het valt niet te ontkennen dat de winter (of in ieder geval een periode met donkere dagen) inmiddels zijn intrede heeft gedaan in Nederland, maar volgens mijn speakers mag het nog best even zomer zijn. Dat is het geval wanneer Stoked On You van The Aquadolls uit deze speakers komt. 

The Aquadolls is een band uit Los Angeles die muziek maakt die Phil Spector een aantal decennia geleden heel graag zou hebben geproduceerd. Stoked On You van The Aquadolls sluit aan bij de girlpop van Phil Spector, maar pikt uit dezelfde periode ook wat invloeden uit de surf en doo-wop mee. 

Hier laat de band het niet bij, want ook invloeden uit de rammelpop en Riot Grrl muziek uit de jaren 90 en invloeden uit de garagerock van alle tijden hebben hun weg gevonden naar het debuut van The Aquadolls. Een vleugje shoegaze maakt het vervolgens af. 

Stoked On You van The Aquadolls is zeker geen plaat vol muzikale hoogstandjes. Het is een plaat die aan alle kanten rammelt en regelmatig uit de bocht vliegt, maar dit is direct ook de charme en de kracht van de muziek van The Aquadolls. 

Het sterkste wapen van de band is zonder enige twijfel zangeres Melissa Brooks. Dat hoor je het duidelijkst in de track waarin ze de vocalen moet laten aan één van haar mannelijke bandleden. The Aquadolls maakt op dat moment totaal geen indruk, maar hoe anders is dat wanneer Melissa Brooks de vocalen voor haar rekening neemt. 

Melissa Brooks is zo’n zangeres die lui en ongeïnspireerd kan zingen, maar desondanks tot op het bot weet te verleiden. Het maakt vervolgens niet meer uit dat de muziek van The Aquadolls aan alle kanten rammelt en lijkt opgenomen met apparatuur die voor een prikkie op de kop is getikt. Wanneer Melissa Brooks gaat zingen gebeurt er iets met de muziek van The Aquadolls en groeit iedere track op de plaat (behalve die ene zonder haar zang dan) uit tot een perfecte popsong. En er staan maar liefst 15 tracks op deze plaat. 

Natuurlijk zijn er veel meer bands die de inspiratie halen waar The Aquadolls hem heeft gevonden, maar op één of andere manier klinkt de muziek van The Aquadolls toch net wat anders. Losser, energieker, rauwer en vooral verleidelijker. 

Stoked On You van The Aquadolls is zo’n plaat die energie geeft na een lange dag of die je aan het begin van de dag ruw maar aangenaam wakker schudt. De band van Melissa Brooks maakt muziek zonder enige pretentie. Stoked On You is een plaat waar de lol van af spat en deze lol maakt zich vervolgens meester van de luisteraar. 

Een aantal decennia geleden had Phil Spector goud in handen gehad met dit bandje en vooral met deze geweldige zangeres. Nu is het vooral leuk voor de enkeling die deze plaat oppakt. Dat zijn er naar aanleiding van deze recensie hopelijk net wat meer dan normaal, maar mijn dag is na de zoveelste beluistering van Stoked On You van The Aquadolls al lang goed. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd  Koop bij bol.com   LP