Hoewel er volop wordt geklaagd over de malaise in de muziekindustrie zijn er nog altijd platenlabels die brood zien in het opnieuw uitbrengen van vergeten en buitengewoon obscure meesterwerken uit een heel ver verleden. Dreams And Images van Arthur is er zo een.
Arthur Lee Harper trok in de Summer Of Love van Florida naar California om zijn geluk te beproeven in de muziekindustrie. In tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten slaagde hij hier nog in ook. In 1968 tekende hij een contract bij het LHI label van niemand minder dan Lee Hazlewood, die vervolgens ook als producer aanschoof bij de opname van Arthur’s debuut Dreams And Images.
Het is een plaat die uiteindelijk nauwelijks iets deed, waardoor de carrière van Arthur Lee Harper net zo snel eindigde als hij was begonnen. Arthur Lee Harper zou een jaar later nog één, al helemaal niet opgemerkte, plaat maken en kreeg zijn carrière nooit meer op de rails. In 2002 overleed zijn vrouw aan de gevolgen van een auto ongeluk. Diezelfde avond overleed Arthur Lee Harper aan de gevolgen van een hartaanval.
In 1968 leek het leven Arthur Lee Harper nog toe te lachen. Zijn onder de naam Arthur uitgebrachte debuut is een hele sterke plaat. Het is zo’n plaat waarvan het nu heel moeilijk is voor te stellen dat hij in 1968 niet veel deed.
Arthur verrast op Dreams And Images met mooi ingetogen akoestisch gitaarspel en een hele bijzondere stem. Het is een wat hoge en bijzonder emotievolle stem, die de songs op zijn debuut een hele bijzondere lading geeft. De wat klassiek en barok aandoende orkestratie van de plaat versterkt het effect van de bijzondere songs van Arthur Lee Harper.
Het zijn songs die zijn geworteld in de Amerikaanse folk van dat moment, maar Arthur klinkt toch duidelijk anders dan zijn soortgenoten. Dreams And Images klinkt ontegenzeggelijk als een plaat uit een heel ver verleden, maar de fraaie reissue van het debuut van Arthur, voegt toch wel iets toe aan alles dat ik uit de late jaren 60 al in de kast heb staan.
Dreams And Images is folkie en klassiek, maar bevat ook invloeden uit de psychedelica en barokke pop. Het is muziek zonder veel opsmuk. Het gitaarspel is mooi maar uitermate sober en ook de klassiek aandoende blazers- en strijkersarrangementen zijn nooit overdadig. Alle aandacht gaat daarom uit naar de stem van Arthur en die is bijzonder.
Direct bij eerste beluistering van Dreams And Images was ik geboeid door deze plaat en raakte Arthur me en sindsdien is het een baken van rust, dat maar aan kracht blijft winnen.
Het siert het label Light in the Attic dat het de moeite heeft genomen om deze vergeten parel opnieuw uit te brengen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat men er veel van gaat verkopen, maar iedere plaat die wordt verkocht krijgt een gelukkige eigenaar. Dreams And Images van Arthur is misschien nooit een klassieker geworden, maar de plaat is er zeker goed genoeg voor. Erwin Zijleman
cd LP