woensdag 26 juni 2019

Black Pumas - Black Pumas

Austin, Texas, lijkt de nieuwe hoofdstad van de soulmuziek, want na het geweldige Los Coast is hier nu het minstens even goede Black Pumas met een geweldige soulplaat
Natuurlijk doet soulmuziek het uitstekend bij de zomerse temperaturen van het moment, maar je hebt soulmuziek en soulmuziek. De spannendste soulmuziek van het moment wordt gemaakt in Austin, Texas. Net als stadgenoten Los Coast, dat vorige week debuteerde, slaat ook Black Pumas een brug tussen verleden en heden en verrijkt het een broeierig en authentiek klinkend soulgeluid met invloeden uit flink wat omliggende genres. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal prachtig en ook de zang op het debuut van Black Pumas is van een hoog niveau. Het levert een debuutalbum op dat bijzonder aangenaam vermaakt, maar dat je ook keer op keer weet te verrassen.


Vorige week besprak ik het album van de uit Austin, Texas, afkomstige band Los Coast. Op haar debuut ging Los Coast aan de haal met flink wat invloeden uit de vintage soul, maar sloeg het ook haar vleugels uit richting omliggende genres, wat een bijzonder aantrekkelijk maar ook avontuurlijk en spannend soulgeluid opleverde. 

Het zijn woorden die ook van toepassing zijn op het titelloze debuut van de band Black Pumas. Black Pumas vist in vrijwel dezelfde vijver als Los Coast en is ook nog eens afkomstig uit dezelfde stad, de Texaanse muziekhoofdstad Austin. 

Black Pumas bestaat uit producer en multi-instrumentalist Adrian Quesada en zanger en songwriter Eric Burton en beiden drukken op eigen wijze hun stempel op het debuut van Black Pumas. 

Eric Burton doet dit met een soulstem die herinnert aan de groten uit het verleden, maar die ook aansluit bij de betere zangers binnen de neo-soul en R&B van het moment. Adrian Quesada heeft het geluid van Black Pumas op bijzonder aangename en subtiele wijze ingekleurd. De Texaanse muzikant en producer kent zijn klassiekers in de 60s en 70s soul, maar voorziet de muziek van zijn band ook van een aangename dosis psychedelica en een beetje jazz. Hiernaast slaat hij op knappe wijze een brug tussen soulmuziek uit het verleden en de neo-soul en R&B van het moment. 

Het debuut van Black Pumas klinkt hierdoor even authentiek als eigentijds en overtuigt net wat makkelijker dan soulalbums die met beide benen in het verleden of in het heden staan. Het debuut van de Texaanse band is een album dat het uitstekend doet bij de zomerse temperaturen van het moment, maar het is ook een album dat veel knapper in elkaar steekt dan je zult vermoeden wanneer je het album alleen maar beluistert als zomers vermaak. 

Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je hoe mooi en veelkleurig het geluid op het album is en hoor je bovendien wat een geweldige zanger Eric Burton is. De mooi verzorgde en veelzijdige instrumentatie op het debuut van Black Pumas voorziet het album van een zwoel en laid-back geluid, maar het is ook een geluid waarin de bijzondere accenten elkaar in razendsnel tempo afwisselen. 

Het is het broeierige soulgeluid dat we kennen uit het verleden, maar het is ook een verrassend mooi en subtiel geluid, waarin steeds weer andere instrumenten de aandacht opeisen en dat zowel elektrisch als akoestisch kan klinken. Het is een geluid dat bovendien prachtig kleurt bij de geweldige vocalen op het album, die continu soul ademen, maar die bovendien bijzonder fraai gedoseerd worden. 

Er verschijnen dit jaar nogal wat goede soulalbums waardoor het lastig kiezen, maar net als het debuut van Los Coast is het debuut van Black Pumas een soulalbum dat er binnen het soul aanbod van het moment een flink stuk bovenuit steekt. Erwin Zijleman

De muziek van Black Pumas is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het tweetal: https://blackpumas.bandcamp.com.